De tre selskapene vil jobbe sammen for å gjennomføre felles vurderinger og levere felles bud i Japans første storskala havvindauksjon når denne offisielt igangsettes av japanske myndigheter.  Etableringen av konsortiet er i tråd med Equinors fornybarstrategi om å bygge ut i stor skala i kjerneområder og utvikle vekstmuligheter i utvalgte markeder for å bli en global aktør innen havvind, melder Equinor.

- Vi har inngått samarbeid med Jera og J-Power, to sterke lokale partnere, for å delta i Japans første havvindauksjon og utvikle det som kan bli Equinors første havvindpark i Japan, sier direktør for forretningsutvikling i Nye Energiløsninger i Equinor, Jens Økland.

Japanske myndigheter har øremerket områdene Yurihonjo og Noshiro utenfor det japanske prefekturet Akita, for å bygge ut havvind. Områdene er egnet for bunnfaste havvindparker på henholdsvis 400 MW og 700 MW. Auksjonen forventes å starte i løpet av de kommende månedene, og selve budgivningen finner sted seks måneder etter at auksjonen har åpnet. Kunngjøring av resultatene forventes mot slutten av 2021. Mulige vindparker vil kunne komme i drift etter 2025.

- Japan har stort potensial for å kunne utvikle et marked for havvind. Landets ambisjon er å øke andelen av fornybare energikilder fra dagens 15-16 % til om lag 22-24 % innen 2030. Dette innebærer blant annet et mål om 10 GW vindkraft for å møte landets klimaambisjoner og bli mer energiuavhengig. Dette innebærer spennende muligheter både innenfor bunnfast og flytende havvind ettersom havet utenfor Japan erdypere enn i andre deler av verden. Equinor er ledende innen utvikling av flytende havvind og vi har den nødvendige kompetansen og teknologien til å bidra langsiktig i å realisere Japans ambisiøse havvindplaner, sier Økland.