Dette melder Hydro.
– Siden 1990 har Hydro kuttet utslippene fra aluminiumsverkene i Norge med 55 prosent. Vi leverer i dag aluminium med et CO₂-fotavtrykk på om lag en fjerdedel av verdensgjennomsnittet, men nå skal vi videre mot null utslipp. Derfor setter vi fart i satsingen på teknologiutvikling og klimatiltak. Det er viktig for å sikre aluminiumsindustrien i Norge på lang sikt, sier konserndirektør Hanne Simensen i Hydro Aluminium Metal,
Aluminium er definert av EU som et kritisk materiale. Norge produserer i dag 40 prosent av alt aluminium som lages i Europa. Det sikrer arbeidsplasser og verdiskaping over hele landet og gir store eksportinntekter til Norge.
I 2024 ble norske myndigheter, bransjeorganisasjoner og fagforeninger enige om fremtiden for CO₂-kompensasjonsordningen for den kraftforedlende industrien. Ordningen ble etablert av EU for å motvirke karbonlekkasje – at industri flytter fra Europa på grunn av for høye karbonkostnader. Norge innførte CO₂-kompensasjonsordningen i 2012. Globalt konkurranseutsatt og kraftkrevende norsk industri får delvis tilbakebetalt merkostnaden som følger av at europeiske CO₂-priser smitter over i prisen på fornybar elektrisk kraft.
– Stabile og forutsigbare rammebetingelser, som konkurransedyktige kraftpriser og CO₂-kompensasjon, er avgjørende for at Hydro skal kunne hevde seg i konkurransen internasjonalt og fortsette satsingen på avkarbonisering og energieffektivisering i aluminiumsproduksjonen, sier Simensen.
Store investeringer i fremtidens aluminiumsproduksjon
Ett av kravene i den reviderte CO₂-kompensasjonsordningen er at de berørte industribedriftene skal bruke minst 40 prosent av kompensasjonen på klima- og energieffektiviseringstiltak. Hydro har nå levert sin tiltaksplan til Miljødirektoratet.
Planen viser at Hydro i perioden 2024-2034 planlegger å investere for over 10 milliarder kroner i energieffektivisering, klimagassreduksjon og utvikling av ny teknologi i Norge. Dette kommer i kjølvannet av omfattende investeringer i senere år og inkluderer bygging av testanlegg for grønt hydrogen og plasmateknologi, forskning og utvikling innen karbonfangst og ikke minst HalZero, en banebrytende, utslippsfri teknologi som er under utvikling ved Hydros teknologisenter i Porsgrunn. I tillegg kommer investeringer i energigjenvinning og effektiviseringstiltak på Hydros fem aluminiumsverk i Norge.
– Hydro skal fortsette å kutte utslipp, samtidig som vi utvikler produksjonsprosessene våre. Noe av det viktigste vi nå gjør, er å utvikle teknologi som til dels rokker ved etablerte sannheter i aluminiumsindustrien og som har potensial til å snu opp ned på hvordan vi lager et materiale som verden trenger. Det vi gjør her i Norge, kan få betydning langt utenfor landegrensene våre, sier Simensen.
Forutsigbarhet for et Europa i endring
Norge er i dag Europas klart største aluminiumsprodusent, og Hydros fem norske verk produserer alene om lag en tredjedel av alt aluminium som lages i Europa. Pålitelige leveranser fra Norge er dermed avgjørende for at europeisk industri skal kunne ha tilgang på et kritisk råmateriale og levere på klimamål. CO₂-kompensasjonsordningen er et viktig instrument for å sikre like konkurransevilkår for europeisk, energiintensiv industri og forhindre at produksjonen flyttes til land uten CO₂-kostnader, men med tilsvarende eller høyere CO₂-utslipp.
– CO₂-kompensasjonsordningen er avgjørende for konkurransedyktigheten til den kraftforedlende industrien i Norge og trygger Europas tilgang på kortreist aluminium med lavt karbonfotavtrykk. Ordningen motvirker karbonlekkasje og er med på å sikre at Norge og Europa kan utvikle industri også de neste tiårene, sier Simensen.