Det kom inn rekordmange søknader, og det var usedvanlig sterk konkurranse om topplassene i år, melder Zero.

- Dette viser at det grønne skiftet er i gang i kommune-Norge, sier juryen, som består av Kristin Halvorsen, direktør for Cicero og tidligere statsråd, KS, styreleder Gunn Marit Helgesen, tidligere statsråd Odd Einar Dørum og Zeros leder Marius Holm.

Miljøkrav i anbud gir grønn næringsutvikling

Hordaland fylkeskommune har satt krav om utslippskutt på minst 55 prosent i anbudene for sine 17 fergestrekninger, hvorav de sju første er tildelt i år. Med el-drift på disse sju strekningene, oppnås det kutt på mer enn 87 prosent av utslippene sammenlignet med eksisterende ferger.

- Dette er et svært viktig foregangsprosjekt som viser kraften i å stille sterke miljøkrav i offentlige innkjøp. Tiltaket vil ha store ringvirkninger til andre fylkeskommuner og bidrar til en grønnere skipsnæring, fastslår juryen.

Pionérarbeid med fossilfrie byggeplasser

Oslo fikk 2. plassen for å ta tak i utslipp fra anleggsvirksomhet, som står for en overraskende stor andel av transportutslippene. 

- Det har stor betydning at Oslo viser vei for offentlige og private utbyggere ved å stille krav om fossilfrie byggeplasser. Tiltaket kutter store utslipp og bidrar til å bygge opp et marked for klimavennlige anleggsmaskiner i Norge og internasjonalt, sier juryen. 

Tønsberg og flere andre kommuner har gjennom selskapet Greve biogass bygget biogassanlegget Den magiske fabrikken. 

- Den magiske fabrikken er nyskapende fordi den bruker både matavfall og husdyrgjødsel som innsatsfaktor, lager biogjødsel, og ved god formidling av prosjektet som et godt eksempel på sirkulær økonomi i praksis, sier juryen. onkurransen ble i år arrangert for sjette gang, med mål om å skape oppmerksomhet om innovative og effektive klimaløsninger i store og små kommuner og i fylkeskommunene.