Den kraftige økningen i bruken av elektriske kjøretøy gjør at Elkem forventer en sterk vekst i markedet for såkalte litium-ion-batterier. Denne typen batterier brukes også i veldig mange andre produkter vi omgir oss med til daglig, som elektriske verktøy, forbrukerelektronikk og elsykler. Dette melder Herøya Industripark.

Fabrikken på Herøya skal produsere grafitt, en viktig bestanddel i de fleste litium-ion-batterier. Elkems Northern Recharge-prosjekt tar sikte på å ta en konkurransedyktig posisjon i dette internasjonale markedet, ønsker å bidra til en sterk europeisk batteribransje og vil kunne bygge en ny norsk eksportindustri basert på fornybar, norsk vannkraft.

Sverre Gotaas, administrerende direktør i Herøya Industripark AS, forteller at prosjektet vil kunne skape store ringvirkninger i Grenlandsområdet. 

- Dette beviser nok en gang at den allerede etablerte infrastrukturen som er bygget opp over 90 år, virkelig har en verdi for nye aktører. En slik etablering er helt i tråd med vår strategi.

Han mener at den gode tilgangen på kvalifisert arbeidskraft i regionen, er noe av det som har fått Elkem til å ville etablere seg i Herøya Industripark. - Det å få inn flere aktører, og en aktør av et slikt kaliber som det Elkem er vil være med på å trygge arbeidsplasser i regionen, og det vil også styrke den økonomiske utviklingen, sier Gotaas.

Pilottesting i Kristiansand

Elkem bygger nå et pilotanlegg for batterigrafitt i Kristiansand, et prosjekt med en kostnadsramme på 65 millioner kroner. Piloten ventes å åpne i begynnelsen av 2021, og de tar sikte på å verifisere teknologi og kvalifisere produkter for mulig fullskala industriproduksjon.

Basert på erfaringer fra pilotanlegget, vil Elkem vurdere grunnlaget for å bygge en fullskala industriproduksjon ved Herøya Industripark.

- Produksjon av batterimaterialer er en av Elkems største vekstmuligheter. Etterspørselen etter batterier øker som et resultat av den raske elektrifiseringen i transportsektoren og økende behov for energilagring i en mer bærekraftig fremtid. Dette krever ny produksjonskapasitet for batterimaterialer, og vi ser store muligheter for spesialiserte produkter med et grønt fotavtrykk, sier Michael Koenig, konsernsjef i Elkem.

Hvis alt går etter planen, vil Elkem ta en investeringsbeslutning i 2021. Fabrikken vil ha en modulær design, slik at det skal være mulig å raskt utvide kapasiteten etter hvert som behovene melder seg.