- Vi har nå faset ut 80 prosent av oljefyringen i kommunen. Det skjedde nærmere bestemt onsdag 9. april da vi satte i gang prøvedrift med det siste anlegget, sier enhetsleder Sten Otto Tjørve i Farsund kommune til Tekniske Nyheter.  Anlegget blir satt i ordinær drift etter påske, og skal levere 2,4 GWh per år.

Han forteller at dette er det tredje store anlegget de har satt i gang de siste årene.Det ligger på Livdekrona i Farsund og skal forsyne omsorgssenteret, Farsund barne- og ungdomsskole og Sunde barnehage med varme.

Det første store anlegget ble åpnet ved Listahallen i 2011. Dette varmer opp Listahallen, Lister videregående skole avdeling Lista og Listaheimen. Også dette anlegget skal levere cirka 2,4 GWh per år.

Det andre anlegget ble åpnet 7. april i år. Dette skal forsyne Vanse skole med varme, og er planlagt å levere cirka 500 kWh i året.

Alle anleggene baserer seg på den såkalte “Farsund-modellen” . Kommunen gir fri tomt til anlegget, fri trasé for røropplegget og kjøper varme fra anleggseier som er Norsk Bioenergi AS. - Dette fører til at kommunen slipper å investere, samt enklere drift og forutsigbare priser, sier Tjørve.

- Anleggene bruker forskjellige typer flis. Det vi starter på Livdekrona, går på grot. Det kan ta mye fuktigere flis enn de andre, sier Tjørve. De andre anleggene kjører med flis med fuktighet på under 35 prosent.

Kommunen vurderer et anlegg til i sentrum av Farsund, som kan levere varme til blant annet Husan (Farsunds rådhus), Eilert Sundt videregående skole og Ekko/kinoen. - Blir dette virkeliggjort vil vi fase ut nesten hundre prosent av all oljefyring, forteller Tjørve.

Da vil det kun være igjen en liten oljefyr som står på en skole i utkanten av Farsund. Der sier Tjørve at de må vurdere et annet alternativ.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 14/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!