I prosjektet går sju av landets største nettselskap sammen for å tilgjengeliggjøre og utnytte fleksibilitet som allerede finnes i kraftsystemet. Målet er å få mer strøm gjennom nettet som allerede er på plass, melder Enova i en pressemelding.

En analyse basert på tall fra Miljødirektoratet, viser at 78 prosent av alle klimatiltak mot 2030 vil kreve kraft, noe som vil føre til mellom 20 til 30 prosent økning i kraftbehovet. 

Det kan føre til at strømnettet i perioder vil bli overbelastet.  

– Strømnettet vårt er i ferd med å bli fullt flere steder, sier Rune Hogga, daglig leder i Å Energi Fleksibilitet.  

Han leder det hittil største fleksibilitetsprosjektet Enova har støttet, Euroflex. Prosjektet gjør det mulig for flere å få tilgang på strøm.  

– Vi elektrifiserer samfunnet for å nå klimamålene, og skal bruke mye mer strøm i årene som kommer. For å få det til må vi utnytte nettet bedre, sier Hogga. 

– Omstillingen i Norge 

Enova støttet i 2023 totalt 32 fleksibilitetsprosjekter, med i alt 464 millioner kroner, for å utnytte strømnettet mer effektivt. 

–  For å sikre at omstillingen i Norge ikke stopper opp, satser Enova stort på tiltak for å tilgjengeliggjøre fleksibilitet i energisystemet, sier Astrid Lilliestråle, avdelingsdirektør for teknologi- og markedsutvikling i Enova.  

– I fleksibilitetsprosjekter utforsker man teknologi, løsninger og forretningsmodeller for hvordan vi bedre kan utnytte ledig kapasitet i strømnettet, sier Lilliestråle.  

Rune Hogga, daglig leder i Å Energi Fleksibilitet. Foto: Å Energi
Rune Hogga, daglig leder i Å Energi Fleksibilitet. Foto: Å Energi

Omfatter to av tre norske strømkunder  

Nettselskapene som deltar i Euroflex leverer strøm til to tredjedeler av Norges strømkunder. 

Mange strømkunder har mulighet til å skru av eget forbruk i korte perioder, når belastningen i nettet er størst. Idéen er å etablere et kommersielt marked for handel med denne fleksibiliteten. Gjennom prosjektet skal nettselskapene betale kundene for å koble ut deler av strømforbruket sitt, når de trenger å frigjøre plass i nettet.  

Strømkundene kan på sin side få redusert strømregningen og nettleien sin. Transaksjonene skjer automatisk via en felles handelsplattform. 

Nettselskapene som deltar i prosjektet er: BKK, Tensio, Linja, Fagne, Norgesnett, Glitre Nett og Elvia. Andre deltakere er Statnett, Å Energi Fleksibilitet, Elhub, Elbits, Baseline Energy og markedsplassen Nodes. 

– Klar over utfordringen 

Enova er et statlig foretak som jobber for Norges omstilling til lavutslippsamfunnet, gjennom å gi økonomisk støtte til investering og utvikling av ny grønn teknologi.  

– Det er stort potensiale for å utnytte strømnettet vårt bedre, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova. 

– Ny teknologi og digitalisering forsterker disse mulighetene og det er en helt naturlig del av vårt mandat at vi støtter prosjekter som tar i bruk teknologi som øker fleksibiliteten, utnytter eksisterende infrastruktur og ivaretar og forsterker driftssikkerheten i dagens og fremtidens anlegg, sier han.  

Les mer om programmet her.   

Mye å hente  

Manglende nettkapasitet fører til store prisvariasjoner på strøm, og at ny industri ikke kan etableres i enkelte pressområder. Kunder med solcelleanlegg som leverer strøm til nettet, risikerer å bli koblet ut, fordi det ikke er plass i nettet.  

 – Undersøkelser viser at det er mer fleksibilitet tilgjengelig i nettet enn først antatt. Å frigjøre lokal fleksibilitet er raskere og billigere enn å bygge ut nytt nett, sier Hogga. 

– Et strålende eksempel 

Klima og miljøminister, Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier det trengs flere løsninger som kan bidra til å redusere belastingen på nettet.  

– Vi opplever over hele landet at begrensninger i lokal nettkapasitet hindrer gjennomføring av viktige industriprosjekter og klimatiltak. Vi trenger derfor flere løsninger som raskt kan bidra til at belastningen på nettet reduseres, sier Bjelland Eriksen.  

– Euroflex er et strålende eksempel på en slik løsning, og det er gledelig at Enovas støtte kan bidra til å realisere slike prosjekter, sier han.