Både britiske og internasjonale gjester fra gjenvinningsbransjen deltok i den offisielle åpningen av den nye HUB'en med beliggenhet rett utenfor Hull sentrum. Etter åpningsseremonien av Lord Deputy Mayor, Kalvin Neal, og adm. dir. i Geminor, Kjetil Vikingstad, ble deltakerne tatt med på en omvisning på anlegget der byggeprosessen og de tekniske nyhetene ved HUB'en ble presentert, melder Geminor.

Byggingen av prosessanlegget er utført av entreprenøren Keltbray, og utgjør en total investering på ca. NOK 130 millioner. Det 11.000 kvadratmeter store anlegget inkluderer en 3.400 kvadratmeter stor stålhall bygget for sortering og behandling av husholdnings- og næringsavfall. Mesteparten av HUB-kapasiteten går til å betjene Geminors langsiktige kontrakt med Hull City Council, en kontrakt som løper frem til 2030 med et årlig avfallsvolum på 68 000 tonn – men flere titalls tusen tonn vil også finne veien herifra til nordiske fjernvarmeanlegg.

Ny teknologi 

HUB-en er utstyrt med de nyeste bransjekravene og den siste teknologien, så som Exeons luktreduksjonssystem, Helios brannssikring, samt bevegelsessensorer som øker sikkerheten på anlegget. 

David Singh er prosjektleder for Hull-anlegget i Geminor UK. 

– Denne reisen har vært utrolig, fra vi skaffet oss denne tomten tilbake i 2018 og helt frem til åpningsseremonien i dag. Brexit, Covid-19 og de noe varierende værforholdene har til tider skapt utfordringer, men ikke større enn at vi har kunnet håndtere dem. Vi er nå godt i gang med det operative og ser frem til full drift i mai, sier David Singh. 

Country Manager i Geminor UK, Oliver Caunce, er godt fornøyd med å se det nye anlegget i drift etter måneder med hardt arbeid. 

– Etableringen av vår nye HUB er et viktig grep for Geminor og vil gjøre oss i stand til å vokse videre i Storbritannia. Investeringen viser vår forpliktelse til det nasjonale og internasjonale gjenvinningsmarkedet, og vi vil om kort tid kunne levere til EfW-operatører både i Storbritannia og over hele Skandinavia, sier Oliver Caunce. 

– For øyeblikket forbereder vi oss på fase 2, som i praksis betyr at vi henter inn konsernkompetanse for å fjerne mer av plasten fra det lokale restavfallet. Dette vil gjøre oss i stand til å produsere fraksjoner med lavt karboninnhold, samt flere plastfraksjoner for kjemisk resirkulering, sier Oliver Caunce. 

Fra venstre: David Singh, Kjetil Vikingstad og Oliver Caunce. Foto: Geminor

Første HUB i eksportmarked

Adm. dir. Kjetil Vikingstad understreker den strategiske betydningen av det nye anlegget.

– Vi er glade for at alt har gått etter planen, og at vi nå kan drifte vårt første prosessanlegg utenfor Norden. HUB-en vil være strategisk viktig med hensyn til vår lokale partner Hull City Council, men også i vår innsats for å utvikle avfall til energigjenvinning i eksportmarkedene.

– Åpningen av Hull-anlegget betyr at vi fra nå av ikke bare har HUB-er i importmarkeder, men også i eksportmarkeder som Storbritannia. Dette vil gjøre det lettere å levere på kravene fra de internasjonale bransjeaktørene, avslutter administrerende direktør i Geminor, Kjetil Vikingstad.