I fjerde kvartal ga myndighetene endelig konsesjon eller konsesjonsfritak til tre vindkraftprosjekter med en samlet produksjon på 1,5 TWh og 21 vannkraftprosjekter med en estimert samlet kraftproduksjon på 0,4 TWh. De største enkeltprosjektene som fikk konsesjon, var vindkraftverkene Øyfjellet i Vefsn kommune og Guleslettene i Bremanger kommune, melder NVE.

I 2016 ble det gitt endelig tillatelse til 3,8 TWh ny kraftproduksjon, og 3,1 TWh har fått endelig avslag. Tilsvarende tall for 2015 var endelig tillatelse til 2,7 TWh ny vann- og vindkraftproduksjon, og endelig avslag til 3,4 TWh produksjon.

Ved utgangen av 4. kvartal var 5,9 TWh ny kraftproduksjon under bygging, noe som er en betydelig økning sammenlignet med utgangen av 2015. Dette skyldes flere investeringsbeslutninger for vindkraftverk og totalt er det 4,2 TWh ny vindkraftproduksjon under bygging. 

Sammenlagt er det 1,7 TWh ny vannkraftproduksjon under bygging, noe som er en nedgang sammenlignet med 2015. Nedgangen skyldes at noen større vannkraftprosjekter ble satt i drift i 2016. Sammenlagt ble det satt i drift 1 TWh ny vannkraftproduksjon, hvorav 0,1 TWh i 4. kvartal.

Det er nå 16,9 TWh produksjon som har endelig tillatelse til å bygge ut, men som ikke er registrert som bygd eller under bygging.