- Tallene viser energiutviklingen i hele byggporteføljen vår. Målet er å komme under 150 kWh per m2, sier Fintland som leder drift og teknisk for regionbyene i Entra.

- Da vi satte målet om å komme under 150 kWh per m2, var det veldig få som trodde på det. Men det viser seg at når man sette seg hårete mål, og står på, så kan man klare det. Man må ville noe, og tørre, sier Fintland.

- Vi i Entra er overbeviste om at det å ha en egen driftsorganisasjon, er det som må til for å lykkes. Vi merker at i de byggene vi selger, går energiforbruket i taket. Bare drifterne våre går ut av bygget, så går forbruket opp. Det er veldig viktig å følge med og være tett på hele tiden, og det gjør man best med egne folk, sier Fintland.

Han mener det er viktig å ha velfungerende tverrfaglige driftsteam, som har klare mål, fokus og har det gøy på jobben. 

-Man må også ville noe og ikke minst ha en god ledelse, sier Fintland.

Tiltakene har kort nedbetalingstid

Tiltakene Entra har gjort er veldig lønnsomme, med kort nedbetalingstid. -Erfaringer fra tiltak i region Midt og Nord viser at varmeanlegg har en tilbakebetalingstid på 3,1 år, SD-anlegg 3,7 år, lysanlegg 4,8 år og ventilasjonsanlegg 5,1 år, sier Fintland.

Å få ned effekttopper blir et satsingsområde

- De fleste byggene vi har, er eldre bygg. Vi bygger kun to til fire nye bygg hvert år. I den eksisterende byggningsmassen skal vi jobbe videre for å drive mer effektivt, sa Fintland. 

- Det vi begynner å se mer på nå, er effekt. Vi har i utgangspunktet nok energi. Men det er effekt som etterhvert vil begynne å bli en mangelvare. Effekt vil bli priset høyere av energiselskapene, derfor vil det å få ned effekttopper bli et satsningsområde for oss fremover.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 2/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!