Klimatilpasningsmeldingen viser at vi har flere episoder med kraftig og mer intens nedbør enn tidligere. Mer nedbør, spesielt på kort tid, fører til økt risiko for overvann, melder Regjeringe.
Klima- og miljødepartementet har fremmet en lovproposisjon som tilrettelegger for at overvann kan kobles fra avløpsanleggene når det er forsvarlig, slik at risikoen for forurensning og skader på bygninger og infrastruktur reduseres.
– Det er viktig å løse overvannsutfordringene, som hvert år koster lokalsamfunn millioner av kroner. Vi ønsker å ta flere grep for å sikre bedre overvannshåndtering og at avløpsanleggene driftes bedre og mer effektivt slik at gebyrene ikke blir unødvendig høye for folk, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Dagens avløpsgebyr gir kommunen mulighet til å finansiere tradisjonelle overvannsledninger for å løse utfordringene med overvann. Dersom det bare er ledningsnettet som skal håndtere overvann, slik som dagens avløpsgebyr legger opp til, vil gebyrene bli unødvendig høye for abonnentene. Mer åpne tiltak kan være en tryggere og mer samfunnsøkonomisk lønnsom måte å løse utfordringene på sammenlignet med tradisjonelle ledninger. Eksempler på åpne løsninger er vannveier, regnbed og dammer.
Det er behov for å modernisere avløpsgebyret og flytte overvannskostnadene over til et eget overvannsgebyr. Klima- og miljødepartementet vil gi Miljødirektoratet oppdrag om å sende et forslag til hvordan gebyrstrukturen kan effektiviseres på alminnelig høring.
– Med den krevende situasjonen vi ser på avløpsområdet i dag, er effektivisering av gebyrstrukturen på avløp et viktig og ønsket verktøy for at kommunene kan gjøre rasjonelle investeringer for kommunen og innbyggerne, sier klima- og miljøministeren.
Overvann som er forurenset, bør renses slik at miljøfarlige stoffer ikke spres til innsjøer og fjorder. Veier er en betydelig kilde til forurensning av overvann på grunn av drift og slitasje på underlag og bildekk. Når overvannet separeres fra ledningsnettet, vil sandfang ofte være det eneste rensetrinnet for forurenset overvann, altså at sand, grus og jord skilles ut fra vannet. Det er både effektivt og lønnsomt å utnytte kapasiteten i eksisterende sandfang mest mulig for å redusere faren for forurensning. Klima- og miljødepartementet har derfor også bedt Miljødirektoratet om å sende et forslag om krav til mer miljøvennlige tømmerutiner for sandfang på alminnelig høring.