Konkurransen har som mål å finne kreative løsninger for å gjøre Pedersgata-området mer attraktivt, inkluderende og bærekraftig, melder Norsk Wavin i en pressemelding.
Permaby, som er selskapet bak prosjektet, mottar 250.000 kroner for å teste sine ideer om urbane mathager, og sammen med Norsk Wavin fokuserer de på gjenbruk av regnvann, også kjent som overvann, som en sentral del av løsningen.
- Norsk Wavin har mange gode løsninger til gjenbruk av overvann, forteller Harald Brynlund-Lima som jobber med lokal klimatilpasning i Norsk Wavin. Foto: Norsk Wavin |
Permaby Demo Site er et banebrytende prosjekt som fokuserer på å forvandle bymiljøer til selvbærende og bærekraftige økosystemer. Inspirert av permakultur-prinsipper, tar initiativet en helhetlig tilnærming til planlegging for å utvikle samfunn som er både robuste og selvforsynte. En viktig del av løsningen har vært håndtering av overvann, og prosjektet har fått overvannekspertise fra Norsk Wavin.
- Terran ønsket å forbedre bakgården sin på en måte som også styrker fellesskapet i nabolaget – ekte sosial bærekraft i praksis. For å knytte folk sammen er mat nøkkelen, og ideen om å bruke overvann til å vanne grønnsakene begynte å ta form. Det er her Norsk Wavin kommer inn da vi har mange gode løsninger til gjenbruk av overvann, forteller Harald Brynlund-Lima som jobber med lokal klimatilpasning i Norsk Wavin.
Lars Urheim fra Permaby forklarer videre:
- Målet vårt er å bringe sammen folk som driver med småskala matproduksjon. Alle har sin spesialitet – noen har erfaring med drivhus, andre er dyktige med gjødsling, noen er eksperter på høsting, mens andre har stor kunnskap om jord. Vi samler all denne ekspertisen på ett sted, og tilbyr en skreddersydd prosess for alle som ønsker å etablere urbane mathager! Vi gjennomfører nå, sammen med Wavin og andre partnere, testprosjektet vårt i bakgården til Terran Community i Nymansveien 40a.
Fra regn til mat
Det krever gjennomtenkte løsninger for å utnytte overvann, hvor Norsk Wavin bruker overvannskassetter som både kan filtrere, lagre og viderelede overvann. I tillegg har Norsk Wavin installert et rotkammer som sikrer optimale forhold for trerøtter, nok luft og vann.
Det krever gjennomtenkte løsninger for å utnytte overvann, hvor Norsk Wavin bruker overvannskassetter som både kan filtrere, lagre og viderelede overvann. Foto: Norsk Wavin |
- Vårt bidrag til Permaby Demo Site utnytter regnvann til urban matproduksjon. Overvann som samles fra tak blir effektivt ledet til grønnsakshagen. Gjennom et hydroponisk system kombineres overvann og næring i et vannrør for å gi optimale vekstvilkår. Overskytende overvann dreneres til en kum, hvor det grovfiltreres og kan mellomlagres i et regnvannsmagasin som heter AquaCell, utdyper Brynlund-Lima og fortsetter:
- Våre venner i GIND har også bidratt med bygulvet, hvor de har benyttet sin spesialutviklede biogene fugemasse på stein fra Hellvik. Dette er et helt konkret tiltak til hvordan vi kan utnytte overvann, som er en dyrebar ressurs og ikke behøver å bare være irriterende.
650.000 liter overvann på et år
Overvann kan skape en stor verdi for lokale innbyggere hvis det håndteres korrekt.
- Snart har vi et lokalt eksempel i Stavanger på regnvannslagring, forsinkelse av regnvann før det når det offentlige ledningsnettet i Nymansveien, samt planting av hasseltre i et kammer som sikrer plass til trerøttene og lar treet vokse uten at det ødelegger asfalt og vei, en TreeTank. TreeTank sikrer stabil grunn for trafikk på terrengnivå, uten å komprimere rotsonen. Kassetten skaper et solid bærelag over og rundt røttene, så du slipper de typiske skadene fra røttene på asfalt og vei, forteller Brynlund-Lima og avslutter:
- Med 500 kvadratmeter tak kan det komme rundt 650.000 liter overvann årlig, hvor vi til enhver tid kan lagre rundt 8000 liter av dette. Mye av dette vannet forbrukes mellom nedbørhendelsene, så akkumulert samlet overvann vil utgjøre en stor del av årlig nedbør. Selv om vi ikke kan lagre alt, bidrar vi til å forsinke overvannet og gi det en ny verdi. Denne verdien ligger i å vanne grønnsaksplanter, som ellers ville vært hentet fra drikkevannsnettet, til lokale spisesteder og skape et meningsfullt, praktisk jobbtilbud som betyr mye for lokalsamfunnet.