- Det var en fantastisk hyggelig melding å få. Det er en bekreftelse på at vi har valgt rett ved å arbeide mot å kutte alle karbonutslipp gjennom elektrifisering. Det er en anerkjennelse for hele bedriften, sier Gunnar Moe, administrerende direktør i Rana Gruber i en melding fra Energi Norge.

VM i fornybar

Rana Gruber mottok Fornybarprisen fra Energi Norge tirsdag formiddag. Energi Norge i NHO er en av mange samfunnsaktører som jobber for at Norge skal bli verdens første samfunn som kun går på fornybar energi. Fornybarprisen er en utmerkelse til virksomheter som styrker Norges posisjon som verdens beste fornybare samfunn.

Kommunikasjonsdirektør i Energi Norge, Christina Søgård, trakk under overrekkelsen frem at vinnerne av Fornybarprisen blant annet kjennetegnes ved at de tør å ha hårete mål.

- Fornybarlandslaget vokser hver gang vi deler ut Fornybarprisen. For å vinne VM i fornybar må vi ha de råeste klimabedriftene med på laget. Slik bygger vi stolthet og gode forbilder innen alle sektorer i næringslivet. I 2020 annonserte Rana Gruber at de vil bli den første karbonutslippsfrie  jernmalmgruven i verden. I løpet av de neste tre årene skal Rana Gruber bytte ut alt av maskineri som går på fossilt brennstoff, til elektriske løsninger. Det synes jeg er knallsterke mål som fortjener både prisen og oppmerksomheten som følger med den, sier Søgård.

Juryen bak Fornybarprisen består av Kristin Halvorsen fra Cicero, investor Jens Ulltveit-Moe, Liina Veerme fra Salten Kraftsamband, Anders Bjartnes fra Norsk klimastiftelse og Therese H. Woie fra Natur og Ungdom.

Her er juryens begrunnelse:

“Det å prøve ut elektriske løsninger i gruveindustrien, som Rana Gruber gjør, har blitt pekt på som en mulighet til å fase inn tunge, elektriske maskiner. Dette er et viktig initiativ når verden trenger både mer mineraler enn noensinne og samtidig må kutte utslipp. Det kan ha global betydning og bidra til å gjøre det lettere å implementere teknologi som ellers er veldig kostbar. Om Rana Gruber lykkes med å gjøre det de gjør helt utslippsfritt, og samtidig skaper industrielle arbeidsplasser, fortjener de å bli løftet frem”.

Riktig vei å gå

Rana Gruber henter ut 1,8 millioner tonn med jernmalmkonsentrat hvert år, som eneste selskap i Norge. Selskapet slipper ut rundt 10 000 tonn CO? i året og er allerede i dag den jernmalmprodusenten med lavest miljøavtrykk i verden. Nå jobbes det med å kutte alt av karbonutslipp.

- Hos oss er det viktig at enhver investering vi gjør skal ha et positivt miljøavtrykk. Å bli helt karbonfrie er vårt store mål som innebærer store investeringer, men det er en helt riktig vei å gå for et gruveselskap som oss. For å lykkes må man sette seg hårete mål. Deretter må du få med deg hele organisasjonen – alle må vite hvor du skal og sammen må det jobbes mot det samme målet, sier Moe.

Forventer at Norge tar store tak for klimaet

Rana Gruber har et godt utgangspunkt ved at de eier jernmalmen sin, på sitt eget område. Det betyr at transport- avstanden er kort sammenlignet med de andre aktørene i gruveindustrien verden over.

- Vi opplever at vi har mulighet til å utgjøre store forskjeller hvis vi bare satser. Derfor er det viktig og riktig for oss å ta ansvaret og investere i bærekraftige løsninger i driften vår. Vi starter med å bytte ut maskiner og utstyr i gruva med elektriske alternativer, samt erstatte dagens togtransport med fossilfrie løsninger, sier Moe.

Moe håper at grepene de tar i Rana Gruber, vil ha en positiv innvirkning på lokalmiljøet og regionen Rana.

- Vi tror det vil bli mer attraktivt å jobbe hos oss. De unge, nye hodene er mye flinkere til å ha søkelyset på bærekraft og de ønsker å jobbe i bedrifter som går foran, sier Moe.

For at Norges skal vinne VM i fornybar energi, mener Moe at eiere og ledere i gruveindustrien bør sette seg tydelige, ambisiøse mål for en bærekraft utvikling av sektoren.

- Norsk industri er allerede i verdenstoppen når det gjelder teknologi og kunnskap, og derfor bør og må vi forvente at vi i Norge tar store tak for klimaet.