- Dette er det tredje anlegget vi har levert til Farsund kommune. Det første ble satt i drift for tre år siden, og det andre ble åpnet i vår, sier Jan Topstad i Norsk Bioenergi.

Anlegget, som ble åpnet på tirsdag, vil levere varme til Farsund omsorgssenter, Sunde barnehage og Farsund skole.  - Anlegget skal levere 2,4 GWh med varme i året, sier Topstad.

- Dette fører til at vi har sanert bort oljefyrene på omsorgssenteret og på skolen, sier teknisk sjef Sten Otto Tjørve i Farsund kommune til lister24.no.

- Vi har tre oljefyrer igjen i kommunen. Der holder vi på å utrede hva vi skal gjøre. Sannsynligvis blir de erstattet med varmepumper. Dette gjelder Borhaug skole, herredshuset i Vanse og kinoen i Farsund, sier Tjørve.

Norsk Bioenergi har etablert energisentralen med tilhørende infrastruktur. Investeringen er på i overkant av ni millioner kroner. – Vi selger gjennom avtalen, miljøvennlig varme til de kommunale byggene, på lik linje med om disse skulle vært knyttet opp mot et fjernvarmeanlegg. Avtalen gjelder for 20 år, sier Topstad.

- Flis, som er hovedbrenselskilden i anlegget, hentes fra lokale skogsområder i kommunen, sier Jan Topstad. - Anlegget erstatter oljefyrte kjeler.

Løsningen bidrar til en reduksjon i CO2-utslippene med cirka 700 tonn per år, tilsvarende samlet utslipp for cirka 380 personbiler.

I energisentralen er det montert en Schmid fliskjel på 700 KW som er levert av Tangen Automasjon. En biooljekjel på 1600 KW er spisslast. - Vi venter at flisen vil levere 90 prosent av varmen, sier Topstad.

Flisen som skal benyttes i anlegget, er grot med G 100-kvalitet. Fuktigheten vil ligge på mellom 45 og 55 prosent.- Flissiloen er på cirka 120 m3, og vi forventer et forbruk på cirka 3 000 m3 i året, sier Jan Topstad.