- Vi finner noe hvert år, og det er mye av de samme tingene som går igjen. Noen avvik melder vi inn i avvikssystemet og vi lager en nyhetssak hvert år til intranettet, sier miljøkoordinator for Ahus, Trine Christoffersen Helgerud i en melding fra Grønn Byggallianse.

Siden 2017 har Ahus vært med på kampanjen " Fang energityven", ett ledd i det å jobbe systematisk for å registrere og forbedre energiforbruket i byggene. I tillegg vil de gjøre driftere mer synlig for de som bruker byggene hver dag.

- Selv om det stadig er nye energityver å ta tak i, lønner det seg helt klart med en slik systematisk innsats. Dette bygget som vi har gått igjennom denne gangen ser vi ligger på 5 % lavere strømforbruk enn i fjor. Allikevel fant vi ut at det er enda mer og hente, sier Helgerud.

Strøm og vann

De fleste bygg er i full drift i rundt 30-40% av tiden, noe som betyr at potensielle energityver nattestid kan ha stor effekt på både økonomi og miljø.

Drifterne sjekker blant annet:

  • Er alt slått av  som skal være av?
  • Skal set-punktene endres på morgen- eller kveldstid?
  • Er vannforbruket slik det skal være?     

I år har over 600.000 kvadratmeter bygg blitt registrert i "Fang energityven". Kampanjen finner sted i oktober og har blitt arrangert årlig siden 2012, da den ble hentet fra danske Steen & Strøm.

 

Rådgiver Kjell Petter Småge i Grønn Byggallianse. Foto: Grønn Byggallianse

 Mye å spare ved høye strømpriser

I år har ivrige driftere brukt kveldstimer på å registrere strømforbruk på arbeidsplassen sin og funnet nesten 2 500 000 kWh overflødig strøm. Det tilsvarer 4,16 kWh/m2, en liten nedgang fra fjorårets 4,45 kWh/m2. 

- Det gledelige er at vi finner mindre og mindre. Er vi bedre og bedre? spør Kjell Petter Småge i Grønn Byggallianse, som vil ha med seg enda flere på neste års kampanje.

Dette betyr at Grønn Byggallianse sine medlemmer med rundt 50 millioner m2 har potensiale for å spare 208 GWh. Om vi legger den første av flere rekordhøye strømpriser på 1,43 kroner kilowattimen til grunn, kan denne overflødige strømbruken potensielt koste oppunder 300 millioner kroner, ekskludert nettleie.

- Penger spart er som kjent penger tjent, så her er det potensielt store summer å spare med enkle tiltak, sier Småge.