- Jobben til en vaktmester eller byggdrifter er blitt mye mer avansert enn tidligere. Det er mye mer teknologi knyttet til yrket nå. Derfor trengs en utdanning som er tilpasset yrket slik det er i dag, sier leder Rune Berg i yrkesammenslutningen Service & Drift i Delta til tadel.no.

Den nye yrkesutdanningen vil bestå av Vg1 bygg- og anleggsteknikk og tre års opplæring i bedrift.

Ivrige pådrivere

Uten Service & Drift hadde det ikke blitt noe av dette faget, understreker styret i Service & Drift. På hvert styremøte siden oppstarten av yrkesorganisasjonen i 2005, har fagutdanning for vaktmestere vært tema.

Berg har vært en ivrig pådriver for byggdrifterfaget og har sittet i læreplangruppen som har lagt grunnlaget for læreplanen i det nye faget. Læreplanen er utarbeidet i samarbeid med blant annet ISS-Norge, Delta, NHO og Fagforbundet.

- Vi har skapt en framtidsrettet utdanning som passer for unge med teknisk interesse, sier styremedlem Ivar Selvåg i Service & Drift.

Styrer tekniske anlegg

Dagens vaktmestere skal sørge for at tekniske installasjoner, som for eksempel heiser, varmeanlegg og låsesystemer fungerer som de skal. For å jobbe som vaktmester i dag, trengs gode datakunnskaper. Økt fokus på helse, miljø og sikkerhet, energiøkonomiseringstiltak, klimautslipp og miljø er også med på å endre arbeidet som vaktmester.

- Å være vaktmester handler ikke lenger om småjobber, men å styre tekniske anlegg, sier de erfarne vaktmestrene i styret for Service & Drift.

Byggdriftere skal også foreta mindre reparasjoner og vedlikehold som ikke krever spesiell kompetanse. De skal kunne tilkalle ekspertise etter en kvalifisert vurdering av behovet.

Ingen av utdanningstilbudene på videregående trinn har hittil dekket alle disse kompetansebehovene.

Service & Drift er opptatt av å spre informasjon om det nye faget og håper at mange videregående skoler vil tilby det. De tviler på at skolene rekker å ha det klart fra høsten 2014, men håper at det er på plass fra høsten 2015.