Nå oppfordres aktørene til å samlokalisere sine datasentre.

- Det er bra at regjeringen har redusert elavgiften for store datasentre, men uten samarbeid mellom stat og kommune er det kun aktører som Amazon, Microsoft og Google som i praksis vil nyte godt av det. Denne avgiftsendringen kan bli en katalysator for samlokalisering av statens og kommunenes datasentre, sier Arild J. Bjørkedal, VP Energy & IT i Schneider Electric Norge i en pressemelding.

IKT-Norge og andre aktører i datasenterbransjen har uttrykt stor tilfredshet med at finansminister Siv Jensen har tatt beslutningen om å redusere el-avgiften fra 13 øre til 0,48 øre per kWh for store datasentre fra 1. januar 2016. Regjeringen iverksetter avgiften uten å vente på forhåndsgodkjenning fra ESA. Flere mener nå at Norge er posisjonert til å kunne bli verdensledende på industrielle datasentre.

- Vi vet at flere aktører har satt etablering av datasentre i Norge og Norden på vent. Nå håper alle at de går videre med sine planer. At regjeringen setter satsen enda lavere enn i Finland, tas som tegn på at regjeringen har tro på denne nye næringen, sier Bjørkedal.

Nå håper han at denne avgiftsendringen endrer måten stat og kommune planlegger og etablerer sine datasentre på. – Etter å ha gått dette nærmere etter i sømmene, vet vi at det er de færreste datasentre i Norge som har over 5 MW belastning, som er den grensen regjeringen har satt, sier Bjørkedal. Derfor må aktørene samarbeide. I potten ligger flere millioner i sparte kroner i elavgifter og betydelige miljøgevinster gjennom energieffektivisering.

- Nå er det viktig at stat og kommune konsoliderer sine behov og utfordrer en av de store samlokaliseringsaktørene med sitt bidrag om å hjelpe de over 5 MW-grensen. De kundene som klarer å komme med et reelt behov på 2-3 MW vil ha sterke forhandlingskort. Her er det først og fremst det offentlige behovet som representerer mulighetene. Forsetter vi å bygge ut offentlige IT-løsninger i en desentralisert modell, kommer vi aldri videre, sier Bjørkedal. 

Det finnes i dag omtrent  5-8 datasentre av en viss størrelse i Norge, hvorav de fleste er langt under 5 MW. Kaldt klima, god tilgang på rimelig strøm og velegnede lokasjoner er de viktigste grunnene til at de store globale aktørene mener Norge og Norden er særlige aktuelle for deres datasentre.