– Jeg hadde en idé om å gjøre dette rommet mer spennende og trivelig, sier Refsnes. Han er en del av teamet som ble kåret til ”Årets grønne driftsteam 2020” av Grønn Byggallianse.

– Rommet ble malt med friske farger, det ble montert musikkanlegg og det blir sørget for at det er rent og ryddig der. – Vi har satt opp en del illustrasjoner som blant annet viser hva vi gjør med avfallet, fordelene med å sortere og litt om tankene til KLP om miljø, sier Refsnes.

 

– Dette har fungert veldig bra. Rommet er til enhver tid veldig rent og ryddig. Leietakerne sier det er et av de triveligste avfallsrommene de har vært i, sier Refsnes. – Vi har også videreført dette konseptet på et annet nybygg som vi har overtatt, og det er de samme tilbakemeldingene der.

– Vi har lite driftskostnader og god sorteringsgrad, så dette blir vinn-vinn for miljø og økonomi, sier Refsnes.

Et av Trondheims smarteste bygg

Da Lyngården i Trondheim ble overlevert til KLP Eiendomsdrift, var det et av de smarteste byggene i Trondheim. Bygget er på 10 000 m2, har energiklasse A, er sertifisert til Breeam Very good og har passivhusstandard. – Å drifte et så smart bygg som Lyngården, er veldig spennende, sier Refsnes. 

– Vi har over 600 powertags på elkursene, måling på alle aggregater og egentlig måling på alle komponenter; noe som gjør at vi kan optimalisere driften, sier Refsnes. – Vi kan sette opp forskjellige driftsformer, og teste dem ut for å få den mest energieffektive driften, samtidig som vi lytter til leietakerne for å opprettholde god komfort.

– Vi kan stenge ned alle arealer helt ned på kontornivå, hvis de ikke er i bruk. Det er mange muligheter, sier Refsnes.

Vinn-vinn for leietakerne

– Noen av leietakerne har vedtatt på konsernnivå, at de skal leie i energieffektive bygg, men dette er ikke noe de ansatte merker noe til, til daglig. Komforten og inneklimaet klarer vi å opprettholde med et veldig lavt energiforbruk. De har et godt inneklima og betaler lite i felleskostnader, sier Refsnes.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 36/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!