- Jeg hadde en idé om å gjøre dette rommet mer spennende og trivelig, sier Refsnes. Han er en del av teamet som ble kåret til  “Årets grønne driftsteam 2020” av Grønn Byggallianse.

- Rommet ble malt med friske farger, det ble montert musikkanlegg og det blir sørget for at det er rent og ryddig der.Vi har satt opp en del illustrasjoner som blant annet viser hva vi gjør med avfallet, fordelene med å sortere og litt om tankene til KLP om miljø, sier Refsnes.

- Dette har fungert veldig bra. Rommet er til enhver tid veldig rent og ryddig. Leietakerne sier det er et av de triveligste avfallsrommene de har vært i, sier Refsnes. - Vi har også videreført dette konseptet på et annet nybygg som vi har overtatt, og det er de samme tilbakemeldingene der.

- Vi har lite driftskostnader og god sorteringsgrad, så dette blir vinn-vinn for miljø og økonomi, sier Refsnes.

Et av Trondheims smarteste bygg

Da Lyngården i Trondheim ble overlevert til KLP Eiendomsdrift, var det et av de smarteste byggene i Trondheim. Bygget er på 10 000 m2, har energiklasse A, er sertifisert til Breeam Very good og har passivhusstandard. 

- Å drifte et så smart bygg som Lyngården, er veldig spennende, sier Refsnes. 

- Vi har over 600 powertags på elkursene, måling på alle aggregater og egentlig måling på alle komponenter; noe som gjør at vi kan optimalisere driften, sier Refsnes.

- Vi kan sette opp forskjellige driftsformer, og teste dem ut for å få den mest energieffektive driften, samtidig som vi lytter til leietakerne for å opprettholde god komfort, sier han.

- Vi kan stenge ned alle arealer helt ned på kontornivå, hvis de ikke er i bruk. Det er mange muligheter, sier Refsnes.

Lyngården i Trondheim. Foto: KLP Eiendom

Vinn-vinn for leietakerne

- Noen av leietakerne har vedtatt på konsernnivå, at de skal leie i energieffektive bygg, men dette er ikke noe de ansatte merker noe til, til daglig. Komforten og inneklimaet klarer vi å opprettholde med et veldig lavt energiforbruk. De har et godt inneklima og betaler lite i felleskostnader, sier Refsnes.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 36/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!