Statsminister Jonas Gahr Støre sto for den offisielle åpningen av energigjenvinningsanlegget og fikk mandag 15. november en omvisning av verksdirektør Ove Sørdahl ved Elkem Salten. Dette melder Enova.

- Det er en stor ære å være her i Straumen i dag, og åpne energigjenvinningsanlegget som gjør Elkem Salten til et av de grønneste smelteverkene i verden. Dere kan være stolte. Og vi kan være stolte, sa Støre i sin åpningstale.

- Det er ikke tilfeldig at et slikt løft skjer nettopp her, i kraftfylket Nordland, og på et sted hvor vi kan kjenne pulsen til norsk industri slå taktfast og sterkt.

- Utviklet i samarbeid mellom Elkem og Kvitebjørn Energi, viser dette anlegget oss hva som er styrken i den norske modellen og hva som er mulig når privat næringsliv og det offentlige i fellesskap investerer i fremtiden, sa Støre.

Gjenvinner elektrisk energi

Det nye energigjenvinningsanlegget i Nord-Norge skal gjenvinne 28 prosent av den elektriske energien som brukes ved Elkem Salten. Det tilsvarer strømforbruket til om lag 15 000 norske husstander.

Sammen med andre energigjenvinningsinstallasjoner som er satt i drift ved Elkem-anlegg, øker dette den totale energigjenvinningen til konsernet til cirka 900 gigawattimer (GWh) per år.

- Elkem har som mål å være en del av løsningen for å bekjempe klimaendringer og å være en av vinnerne i den grønne omstillingen, sier Helge Aasen, konsernsjef i Elkem.

350 millioner fra Enova

Energigjenvinningsanlegget, som er bygget i et samarbeid mellom Elkem og Kvitebjørn Energi, representerer en investering på rundt 1,2 milliarder kroner. Enova ga et tilskudd på inntil 350 millioner kroner.

- Fremtidens industri må utnytte ressursene effektivt, og dette er et godt eksempel på et fremtidsrettet prosjekt innen energigjenvinning, sier seniorrådgiver Anita Fossdal i Enova.

Grønn omstilling

- Elkem har som mål å redusere sine totale fossile CO2-utslipp med 28 prosent fra 2020-31, samtidig som leveransene til det grønne skiftet økes, sier Helge Aasen, konsernsjef i Elkem.