- Byene er helt avgjørende for å nå klimamålene. I 2050 vil 70 prosent av verdens befolkning bo i byer, og da må de planlegges slik at utslippene av klimagasser kan reduseres, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen da han ledet en sesjon om byenes rolle i klimakampen i Krakow i Polen. Dette melder regjeringen.no.

Sesjonen samlet ledere fra næringsliv og myndigheter i en diskusjon om klimaløsninger for byer fram mot 2050.

Sjefen for Veolia, et fransk industrikonsern, Antoine Frerot, pekte på godt styresett, gjenbruk og avfallshåndtering som viktige elementer i en miljøvennlig by. Han sa også at det er viktig å ta hensyn til fattige og utsatte deler av bybefolkningen for å takle klimaproblemene. Det er fare for økende knapphet på vann og strøm.

Det var bred enighet blant deltakerne om at byene er en nøkkel for å få ned utslippene, slik at det er mulig å nå målet om å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Diskusjonene viste at vi har kunnskapen, løsningene og teknologien for å løse problemene.

Det aller viktigste er gode transportløsninger, med kollektivtrafikk, sykkelstier og byer det er mulig å gå i. Biler og busser må gå på miljøvennlig drivstoff. Byene må også ha mange grønne lunger, med parker og hustak med vegetasjon, og bygningene må være klimavennlige, med fornybar strømforsyning og bygningsmaterialer som ikke belaster klimaet, sa Elvestuen.