Dette melder Nohrcon.

En offentlig avstemning bestemte hvem som vant, og vinnerprosjektet er den andre norske skolen som oppnår Svanemerket. Torvbråten vant i konkurranse med tre andre nominerte skoler, som var Høgskulen på Vestlandet, Ullerål skole i Ringerike kommune og Åsane videregående skole. 

 

Torvbråten skole. Foto: Hundven-Clements Photography

– Vi er veldig glade og stolte over å motta prisen for ”Årets skolebygg 2021”. Tusen takk til alle som har stemt på oss, og til alle som har deltatt i prosjektet, sier ordfører Lene Conradi i Asker kommune. – Torvbråten skole er et pionerprosjekt for fremtidige skolebygg, og hovedmålet har vært god livskvalitet og en bærekraftig utvikling. Skolen skal være et godt sted for både elever, ansatte og lokalbefolkningen – og den skal være mest mulig klima- og miljøvennlig.

– I Asker kommune jobber vi målrettet med å redusere miljøbelastning og klimautslipp fra byggeprosjekter, og det er veldig gøy at Torvbråten skole berømmes for sine klimavennlige løsninger, sier Conradi. – Den positive oppmerksomheten, og ikke minst utmerkelsen ”Årets skolebygg”, gir oss masse motivasjon og inspirasjon i det videre arbeidet med å bygge bærekraftige lokalsamfunn. Og så er det veldig hyggelig for alle barn, unge og voksne som bruker denne flotte skolen i hverdagen.

Kombinert arkitektur, pedagogikk, klima og miljøkrav på en ny måte

Torvbråten skole er et spesielt prosjekt som har kombinert arkitektur, pedagogikk, klima og miljøkrav på en ny måte. Rektor og brukerene har bidratt sterkt sammen med arkitekt og entreprenør for å nå alle målene som var satt, sier prosjektleder Alf Kaare Stokker i Asker kommune. – Prosjektet har også skapt et bredt folkelig og politisk engasjement. Den felles innsatsen, og samarbeidet, har resultert i en skole i massivtre med flerbrukshall i god tilknytning til uteområdene med lekearealer, skog med turstier og lysløyper. Samtidig er den Norges andre svanemerkede skole og nå kåret til årets skolebygg 2021. Vi er stolte av prosjektet og glade for anerkjennelsen denne prisen gir oss.

 

– LINK Arkitektur er svært stolte over nye Torvbråten skole og for å motta denne anerkjennelsen. Nye Torvbråten skole er et resultat av klare målsetninger, tidlige beslutninger og en tydelig bestilling med høy involvering av brukere og interessenter. LINK Arkitektur har vært involvert allerede i en tidlig fase med bevisste valg om bærekraftige mål for prosjektet, sier Jon-Erling Johannesen fra LINK Arkitektur.

Et svanemerket smykke

Torvbråten skole har svært høye miljøambisjoner. Skolen fokuserer både på sosial bæredyktighet og miljøriktig arkitektur. Form, plassering og detaljløsninger er utformet med fokus på energibruk, klimagassutslipp, og menneskelig behov. Skolebygget er Norges andre svanemerkede skolebygg – skolen er blant annet bygd uten bruk av produkter som inneholder stoffer som er farlige for miljøet eller menneskers helse. Skolen er utformet med bakgrunn i naturmaterialer og for å gli godt inn i omgivelsene. De interne rommene er utformet med utstrakt bruk av eksponert massivtre. Dette gir lune og behagelige læringsarealer, samt et stabilt inneklima.

 

 Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 12/2021. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!