Når utbyggingen av havvindparken er fullført, vil Dudgeon levere fornybar energi til omkring 410 000 britiske hjem. Dudgeon-utbyggingen vil nå gå over i en ny fase, som begynner med legging av kabler og bygging av en transformatorstasjon på land. Utbyggingsaktiviteter til havs vil starte i 2016, melder Statkraft og Statoil.

Samlet investering i Dudgeon er anslått til 1,5 milliarder britiske pund (om lag 15 milliarder kroner). Eierne av Dudgeon planlegger en samarbeidsstruktur som gjenspeiler dette investeringsnivået. Statkraft eier 30 prosent av prosjektet og selskapets andel av investeringen ventes å være ca 4,5 milliarder kroner. Statoils investering ventes å være på rundt 5,5 milliarder kroner, etter at samarbeidsstrukturen er klar.

- Vi er svært tilfredse med dagens investeringsbeslutning, som innebærer at vi tar et sprang fremover i tråd med våre vekstambisjoner innenfor britisk offshore vindkraft. Dudgeon-prosjektet er en lønnsom investering, vil levere betydelige mengder ren energi til det britiske markedet og er en ypperlig plattform for å utvikle Statkrafts havvindkompetanse videre, sier Olav Hetland, direktør for offshore vindkraft i Statkraft.

- Vi er godt fornøyde med at vi har oppnådd en positiv beslutning for Dudgeon. Dette styrker og bekrefter Statoils strategiske ambisjon om gradvis og lønnsom vekst som en industriell havvindaktør. Dudgeon representerer et sterkt samarbeidsprosjekt med bred erfaring og kompetanse innen energisektoren og havvind, sier Statoils direktør for fornybar energi, Siri Espedal Kindem.

- Vi mener at dette prosjektet kan styrke vår posisjon i Storbritannia ytterligere, basert på den positive og konstruktive dialogen som allerede er opprettet med britiske myndigheter, lokalsamfunn og leverandører. Ved å bygge på erfaringer fra Sheringham Shoal, ser vi nå fram til en videre dialog med viktige interessenter som for eksempel de lokale myndighetene i Norfolk, den lokale leverandørkjeden og myndighetene, sier Kindem.

En kombinasjon av Statoils offshore-kompetanse og Statkrafts erfaring fra store prosjekter innen fornybar energi vil skape verdier for eierne, leverandørene og britisk industri generelt.

Dudgeon-investeringen kan gi fordeler for den britiske havvindindustrien. Minst 70 lokale arbeidsplasser vil bli opprettet direkte i driftsfasen. I tillegg kommer jobber i byggeperioden og indirekte i leverandørkjeden.

Storbritannias energiminister Michael Fallon uttrykker tilfredshet med beslutningen. 

- Dagens beslutning understreker hvor vellykkede våre nye kontrakter er, og viser at de vil føre til en strøm av investeringer innen fornybar energi. Som det beste stedet i verden å investere i havvindprosjekter, tiltrekker Storbritannia seg millioner av pund i investeringer. Dette bringer hundrevis av grønne jobber og bidrar til å styrke energiforsyningen fra nasjonale kilder. Siden 2010 har vi tiltrukket oss investeringer innen fornybar energi for 34 milliarder pund. Dette er prosjekter som potensielt kan gi 37 000 jobber i Storbritannia, sier Fallon.

Statoil er operatør for Dudgeon havvindprosjekt og vil lede prosjektet fram mot ferdigstillelse og full produksjon fra 2017.