Dette melder Svanemerket.

– Mange er usikre på hvordan de selv kan gjøre mer klimavennlige valg i hverdagen sin. Å velge svanemerkede produkter er en ting det er lett å få til. Selv et lite og enkelt valg som hva slags levende lys du bruker, betyr noe for hvor store utslippene fra forbruket ditt er, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Svanemerket.

Høyt forbruk av levende lys

Nordmenn er glade i å tenne lys, og forbruket er høyt. Hvert år brenner vi mer enn 24 000 tonn levende lys. Vi anslår at 85 prosent av disse er laget av parafin. Den produseres av fossil olje, og bidrar derfor til økte utslipp av CO2. Svanemerkede lys må bestå av 90 prosent fornybar råvare, og er for eksempel laget av animalske eller vegetabilske fettstoffer (vel og merke ikke fra palmeolje). Fornybare råvarer er en del av det naturlige karbonkretsløpet i naturen, og fører ikke til økte klimagassutslipp.

Klimakutt – hjemme hos deg

Hvis det bare hadde blitt brukt svanemerkede lys i norske hjem, ville vi unngått å brenne opp 19 000 tonn fossil råvare, noe som kunne gitt klimagassutslipp på ca. 59 000 tonn CO2. Og det er omtrent like mye som 37 000 nyere bensinbiler slipper ut på et år.

– Dette er en god illustrasjon på at selv de små hverdagsvalgene betyr noe i den store sammenhengen. Selvsagt må vi ta mange mer effektive grep mot klimaendringene, men et koseligere klimatiltak skal du lete lenge etter, sier Henriksen.

Svanemerkede stearinlys

  • Er laget av minst 90 % fornybar råvare. Dvs. at lys av parafin ikke kan svanemerkes
  • Inneholder verken palmeolje eller soya
  • Soter lite
  • Både kronelys, kubbelys og telys kan svanemerkes
  • Duftlys kan ikke svanemerkes
        

Slik har de regnet:

De tok utgangspunkt i tall fra European Candle Association for forbruk av lys i Sverige. Svenskene bruker ca. 46 000 tonn lys i året. Dette ble regnet rett om til norsk forbruk, uten å ta høyde for antagelsen om at nordmenns forbruk er enda noe høyere enn svenskenes. Regnestykket hviler altså på et nøkternt overslag på forbruksnivå.

Ut fra dette ville vi forbrent om lag 19 000 tonn fossil råvare i Norge, dersom alt var parafinlys.

Å brenne 1 gram parafin gir et utslipp på 3,14 g CO2 (kilde: Nordisk Miljømerkings bakgrunnsdokument for miljøkrav til levende lys). Så samlet sett gir en overgang fra parafinlys til bare svanemerkede lys en utslippsreduksjon på ca. 59 000 tonn CO2.

Nyere bensinbiler slipper ut 141,9 g CO2 per kilometer (kilde: European Environment Agency).