Dette melder Svanemerket.

- Mange er usikre på hvordan de selv kan gjøre mer klimavennlige valg i hverdagen sin. Å velge svanemerkede produkter er en ting det er lett å få til. Selv et lite og enkelt valg som hva slags levende lys du bruker, betyr noe for hvor store utslippene fra forbruket ditt er, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Svanemerket.

Høyt forbruk av levende lys

Nordmenn er glade i å tenne lys, og forbruket er høyt. Hvert år brenner vi mer enn 24 000 tonn levende lys. Vi anslår at 85 prosent av disse er laget av parafin. Den produseres av fossil olje, og bidrar derfor til økte utslipp av CO2. Svanemerkede lys må bestå av 90 prosent fornybar råvare, og er for eksempel laget av animalske eller vegetabilske fettstoffer (vel og merke ikke fra palmeolje). Fornybare råvarer er en del av det naturlige karbonkretsløpet i naturen, og fører ikke til økte klimagassutslipp.

Klimakutt hjemme hos deg

Hvis det bare hadde blitt brukt svanemerkede lys i norske hjem, ville vi unngått å brenne opp 19 000 tonn fossil råvare, noe som kunne gitt klimagassutslipp på ca. 59 000 tonn CO2. Og det er omtrent like mye som 37 000 nyere bensinbiler slipper ut på et år.

- Dette er en god illustrasjon på at selv de små hverdagsvalgene betyr noe i den store sammenhengen. Selvsagt må vi ta mange mer effektive grep mot klimaendringene, men et koseligere klimatiltak skal du lete lenge etter, sier Henriksen.

Svanemerkede stearinlys

  • Er laget av minst 90 % fornybar råvare. Dvs. at lys av parafin ikke kan svanemerkes
  • Inneholder verken palmeolje eller soya
  • Soter lite
  • Både kronelys, kubbelys og telys kan svanemerkes
  • Duftlys kan ikke svanemerkes