Dette melder Novap.

Etter toppåret 2019 har pilene pekt nedover for salget av luft til vann- og væske til vann-varmepumper. Samme veien har det gått med Enova-støtten til denne typen varmepumper. Inntil 10 000 kr til bergvarmepumpe er det eneste som gjenstår av det som var de suverent mest populære støtteordningene for boligeiere. 

 

Kilde: NOVAP

- I hvert fall halvert

- Markedet vårt er i hvert fall halvert, anslår daglig leder Sigurd Hertzberg i Hertzberg Varmeteknikk AS. Firmaet har vært spesialister på varmepumper i en årrekke, men tilbyr også annet rørleggerarbeid. Det siste året har det blitt mer av andre jobber, selv om Hertzberg fortsatt installerer varmepumper. En del går til å erstatte eldre varmepumper, enkelte til kunder som ikke er fornøyde med bioolje.  – Hvis Enova hadde gjort noe med tilskuddet, hadde det hjulpet mye, sier Hertzberg. 

Litt tregt

- Markedet har vært litt tregt, men vi har heller ikke markedsført oss så mye. Vi har hatten full, og har tatt de forespørslene som har kommet, sier serviceleder Jan André Eliassen i Chr. M. Vestrheim AS. Bergensbedriften leverer varmepumper for vannbåren varme, men er først og fremst store i prosjektmarkedet. Eliassen tror dårligere ordninger fra Enova har gitt mindre fokus på varmepumper. Samtidig er ikke markedet for utskifting av oljefyr helt borte. - Det er fortsatt mange tusen som fyrer med olje, det er det ingen tvil om, sier Eliassen. Også Chr. M. Vestrheim opplever at en del bergvarmepumper begynner å bli modne for utskiftning. 

Mest til eksisterende boliger

- Markedet har vært brukbart, men vi er ikke tilbake på 2018- og 2019-nivå, sier daglig leder Arve Saghaug i Aparo Energi. Bedriften på Kongsvinger driver bare med varmepumper og vektlegger bergvarme, men selger også noe luft til luft-varmepumper. Bergvarme går nå først og fremst til eksisterende boliger. Noen kunder har fortsatt oljefyr, men de utgjør en liten andel. Noen vil bytte ut kostbare bioløsninger eller elkjeler, og markedet for utskiftning er på vei opp. For Aparo Energi sin del ser høsten bra ut. 

- Vi har solgt ut mye av kapasiteten allerede, men du må være på hugget for å få det til, sier Saghaug. Første halvår var salget det laveste på ti år for luft til vann- og væske til vann-varmepumper, viser tall fra Prognosesenteret.