Fornybarkonsernet Aneo har satt i gang produksjon av solkraft i det som er Sveriges syvende største solpark, og første storskala solpark oppført på skogsmark. 

Henja solpark er større enn noen bakkemonterte solparker i Norge til nå. Solparken i Gislaved er utviklet og bygget i samarbeid med det svenske utviklerselskapet Sunna Group, hvor Aneo gikk inn på eiersiden i september 2022, melder Aneo i en pressemelding.

Rekordrask prosess i Sverige

Aneo har investert rundt 100 millioner kroner i sin første storskala solpark i Sverige.

– Vi har realisert dette prosjektet på rekordtid. Fra prosjektutviklingen startet til idriftsettelse av parken har det gått kun to år, takket være våre dyktige partnere i Sunna Group og en svært tidseffektiv prosess for konsesjon og nettilknytning. Her har vi noe å lære i Norge, sier konserndirektør for fornybar produksjonsportefølje og vekst i Aneo, Kari Skeidsvoll Moe.

Sunna Group skryter av samarbeidet med både Aneo og grunneier. – Vi er svært glade for å nå milepælen det er å sette vår første solpark i drift, og dette på rekordrask tid – som viser at vår forretningsmodell for prosjektutvikling gir resultater. Jeg er ekstra stolt av vårt team og nære samarbeid med Aneo, og sender også en stor takk til grunneier, sier Marcus Qviberg, daglig leder for Sunna Group.

Konserndirektør for fornybar produksjonsportefølje i Aneo, Kari Skeidsvoll Moe, og Marcus Qviberg, daglig leder for Sunna Group. Foto: Aneo AS/Sunna Group AB

Åpner kraftverket for fri ferdsel

Henja solpark har en installert effekt på 15,5 megawatt (MWp), og en årlig produksjon på 15 gigawattimer (GWh). I tillegg til å være en av Sveriges største solparker, er Henja også den største solparken uten inngjerding. 

Konserndirektør Kari Skeidsvoll Moe skryter av utbygger Sunna Group, og mener Henja er et godt eksempel på skånsom utbygging av fornybar kraft – blant annet fordi parken er lagt til et brannskadet område.

– I Aneo jobber vi målrettet for en mest mulig skånsom utbygging av ny fornybar kraftproduksjon. I Henja vil naturlig revegetering følges i årene framover, som vil gi nyttig kunnskap for videre utvikling av solkraft. I tillegg er solcellene montert uten inngjerding, som gjør solparken åpen for ferdsel for både dyr og mennesker, sier hun.