Dette melder Norsk Varmepumpeforening.

Forslaget til den nye forskriften er en konsekvens av artikkel 8 i EUs energieffektiviseringsdirektiv, og formålet er å fremme energieffektivitet i store foretak. Olje- og energidepartementet foreslår at store foretak skal gjennomføre en energikartlegging hvert fjerde år. 

Daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening. Foto: Novap

Store foretak defineres ut fra energiforbruk: Minst 5 GWh ett av de siste fire årene før en energikartlegging. Ifølge NVE tilhører mellom 800 og 900 bedrifter denne kategorien. Aktører som driver myndighetsutøvelse regnes ikke som foretak, presiserer departementet i høringsnotatet. 

Gode nyheter for varmepumpebransjen

Daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening mener forslaget til forskrift er positivt for varmepumpebransjen. 

- Vi vet at varmepumper ofte er lønnsomme energitiltak, men det betyr ikke at de blir realisert. Når flere pålegges å kartlegge mulige energitiltak i sin virksomhet, vil det sannsynligvis åpne for flere gode varmepumpeanlegg, sier Hagemoen.

Energiforbruk i ulike prosesser 

Ifølge beregninger Gehør strategi og rådgivning har gjort for Varmepumpeforeningen, er det mulig å spare 2,5 TWh årlig i eksisterende yrkesbygninger innen 2030. 

- Varmepumper har også stort potensial til å spare energi i ulike industrielle prosesser, sier Hagemoen. 

Høringsfrist for forslaget er 15. januar 2021.