Byggene som skal varmes opp, er Bråte barneskole og svømmehall, Bråte ungdomsskole, Hemnes bokollektiv og Hemnes sykehjem.

- Dette er det andre flisanlegget som leverer varme til kommunale bygg i Aurskog-Høland kommune, sier Stian Sandbekkbråten som er fagansvarlig for skogbruk i kommunen til Tekniske Nyheter. - Vi kjøper allerede varme fra et flisanlegg som leverer varme til Bjørkelangen ungdomsskole.

Utover dette har ikke kommunen flere anlegg som leverer varme til kommunale bygg per i dag. Men det planlegges i disse dager kjøp av varme fra et flisanlegg til Aursmoen skole samt idrettshall og kunstgressbane tilhørende Aurskog-Finstadbru Sportsklubb. – Kommunen er i en anbudsrunde på dette om dagen, og vi regner med å ha signert kontrakt med tilbyder før jul. Her har vi som mål at det skal leveres varme fra skolestart 2015, sier Sandbekkbråten.

Han forteller videre at de planlegger et lite bioenergianlegg som skal levere varme til Setskog skole. Her er det fortsatt usikkert om det blir flis eller pellets. Planen er at dette anlegget også skal stå klart til skolestart 2015.

Kommunen eier også et næringsområde, Killingmo næringsområde på Aurskog. - Her har vi gjennomført en mulighetsstudie som beskriver hvordan vi kan få introdusert bioenergi på området. Feltet er per i dag ikke utviklet, men planen er at det skal tilrettelegges for bioenergi basert på flis på dette området, sier Sandbekkbråten.

-  I forbindelse med bygging av nytt svømmebasseng samt Lokalmedisinsk Senter på Bjørkelangen, så planlegger vi også at dette skal varmes med bioenergi basert på flis. Byggestart for dette varmeanlegget er ennå ikke avklart, men det vil nok skje mye innen et par års tid, sier Sandbekkbråten.

Kommunen jobber i disse dager med rullering av kommunens energi- og klimaplan, og i den forbindelse vil enda flere andre anlegg bli vurdert.

Fire fyrrom forberedt for nærvarme

I byggene som skal motta varme, er det fire fyrrom som er forberedt på å motta nærvarme. - Dette var gamle fyrrom med oljekjeler, fullstrømsanlegg og høye temperaturer, sier Christian Brennum hos SGP AS. Selskapet har levert utstyret i energisentralen og kundesentralene til anlegget på Hemnes.

Fra åpningen av Hemnes Energisentral. Fra venstre: Tord Kristian Rindal (Oplandske Bioenergi), Ole Jørgen Stokkebekk (Stokkebekk transport), Einar Stuve (Oplandske Bioenergi), Arne Strømstad (Stokkebekk transport), Geir Hvidsten (Aurskog-Høland bygdeservice) Jørgen Galtestad (Oplandske Bioenergi), Christian Brennum (SGP Varmeteknikk) og Jo Helge Gilje (SGP Varmeteknikk). Foto: Ole-Christian Østreng

- Kommunen hadde forpliktet seg til en Delta T på minimum 20 grader. For å klare det, måtte de blant annet fjerne bypasser og bytte til trykkstyrte pumper, sier Brennum. - Rett og slett gjøre fyrrommene bedre egnet for fjernvarme.

- Ikke minst fikk vi ut alle varmtvannsberederne, slik at alt tappevann nå produseres av bioenergianlegget, sier Brennum. -  Bare varmetapet fra berederne ble fort 10 til 15 000 kWh i året.

Han mener at dette ble en vinn-vinn-situasjon for kommunen. -  De vil få mye mindre varmetap i årene som kommer, lavere temperatur i fyrrommene og en bedre Delta T på fjernvarmen, sier Christian Brennum.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 40/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!