Ordføreren er glad for at Tine forankrer videre drift i kommunen. – Tine satser, og de er omstillingsdyktige, så de har absolutt en fremtid her i Fræna, sier hun til NRK.

- Bioenergianlegget er et viktig bidrag til å redusere klimautslippene, og det er veldig flott at Tine går frem som et godt eksempel. Det viser at vi alle har et felles ansvar, la ordføreren til.

- I flisfyringsanlegget produseres det damp nok til å dekke hele det behovet som Tine Meieriet Elnesvågen har til oppvarming i prosess og lokaler, sa meierisjef Svein Arne Bjørgum i sin velkomsttale ifølge tine.no.

Byggearbeidene startet i fjor sommer, testkjøringen satte i gang før jul, og siden midten av januar har anlegget gått knirkefritt. Beregninger viser at energikostnadene går ned med omleggingen til flisfyring. Men enda viktigere; meieriet kan innkassere en stor miljøgevinst.

- Ved å bytte ut naturgass og å gå over til fornybar energi, blir det en årlig reduksjon i utslipp på 2 420 tonn CO2, sier Svein Arne Bjørgum til tine.no. - Fyring med fornybare og bærekraftige kilder er et bedre alternativ enn å fyre med gass, konstaterer meierisjef Svein Arne Bjørgum.

- Jeg opplever det som at det skal være meieridrift her i Elnesvågen fremover. Vi vet at vi er litt utsatte med tanke på eksport og slike ting, men jeg er likevel sikker på at det skal være produksjon her i mange år, sier han.

Sentrale personer i prosjektet. Fra venstre: Odd Egil Reinås, daglig leder i Bio Energy AS; Svein Arne Bjørgum, meierisjef ved Tine Meieriet Elnesvågen; Lars Ole Gunnerød, Romsdal Bioenergi AS og Svend Bovtrup, Lin-ka Energy. Foto: Øystein Syrstad, Tine SA

Det er selskapet Bioenergy AS som eier og drifter anlegget som er en integrert del av selve meierianlegget. Selv om det ble åpnet 23. februar, har det allerede vært i drift i flere uker.

- Det er alltid en stor milepæl for oss å se at det vi hadde på tegnebrettet en dag, nå står her og produserer som forutsatt, sa daglig leder Odd Egil Reinås i Bioenergy AS. - Vi er veldig fornøyde med at Tine valgte denne løsningen med flisfyrt dampforsyning.

Reinås fremhevet den gode dialogen med meieriet underveis. Han mener anlegget er betydningsfullt i “norsk målestokk ”, og at det vil bli lagt merke til. – I anlegget er det plassert en fliskjel på 3 MW. Som back up er det en LPG-kjel på 3 MW og en elkjel på 4 MW, sier Reinås til EnergiRapporten.

Flissiloen i anlegget er på 400 m3. - Flisa skal ha en maks fuktighet på 40 prosent og et maksimalt askeinnhold på 1,5 prosent, sier Reinås.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 8/2016. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!