- Et anlegg som dette kommer ikke av seg selv. Det kommer av at man har folk som tør å prøve nye ting og som bygger kompetanse, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale før han klippet snoren på det nye flisanlegget, ifølge nortura.no.

Dale sa at det kommer til å bli mer satsing på bioenergi og biodrivstoff i tiden framover.-  En bedre energimiks kommer til å bli viktig i hele verdikjede

Det er Oplandske Bioenergi som står bak flisanlegget som nå leverer prosessdamp produsert på ren skogsflis istedenfor på olje. Skogsflisa som benyttes er kortreist og kommer fra kvernet kvist og avfall fra treindustrien i regionen.

- Bioenergi er en klimanøytral energiressurs som vi stadig får mer av etter hvert som Norge gror igjen, sier Einar Stuve, daglig leder for Oplandske Bioenergi.

Beregninger viser at anlegget reduserer klimaavtrykket til fabrikken på Rudshøgda med cirka 1 500 tonn CO2. - Målet er at vi skal bli CO2-nøytrale i framtiden, sier fabrikksjef Fred Bakkejord.

Bakgrunnen for anlegget er at Nortura har utvidet sin virksomhet på Rudshøgda og trenger mer energi. Anlegget er utvidet med cirka 4 500 m2 og 70 nye arbeidsplasser. Både ved slaktevirksomhet og foredling av kjøttet benyttes det damp i prosessene.

Dampen som går inn i produksjonsanlegget, brukes til vasking, rensing og skålding i slakteprosessen, skriver mjosen.no.

Dampen brukes også til å koke, steke og varmebehandle de enorme mengdene med kjøttkaker, kjøttboller, bacon og karbonader som produseres her.

Partene signerte en energikontrakt i mars 2016 om leveranse av 10 GWh med damp. I løpet av sommeren og høsten 2016 bygget Oplandske Bioenergi energisentral og installerte teknikk for dampproduksjon. Oplandske ser også for seg å kunne tilby fjernvarme på Rudshøgda i årene som kommer; etter hvert som ny virksomhet etableres på næringsområdet.

Fabrikksjef Fred Bakkejord legger vekt på at Nortura ved å benytte bio- energi bidrar til et redusert klimaavtrykk for kjøttet som kommer fra Rudshøgda. Alternativt ville bedriften brukt strøm og olje der det nå skal brukes bioenergi. Nortura Rudshøgda vil spare klimaet for cirka 1 500 tonn CO2-ekvivalenter per år, eller en reduksjon på cirka 90 prosent ved bruk av bioenergi.

Nortura er et bondeeid selskap. - Det er naturlig at selskapet bidrar til å øke etterspørselen etter biomasse som er et biprodukt fra gårdsskogbruket på Innlandet, sier Bakkejord.