– Innovasjon og forskning i næringslivet er avgjørende for å at vi skal nå våre ambisiøse klima og energimål. Årets siste tildelinger går blant annet til spennende og viktige prosjekter innen hydrogen, solenergi, batterier og havvind. Det gjør oss bedre rustet til å nå våre mål og bidrar godt i vår satsing på grønt industriløft, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en melding fra Forskningsrådet.

– Vi er på vei inn i en ny tid med en omfattende omlegging av energisystemet. Dette må skje i et tempo vi ikke har sett før. Her har næringslivet en nøkkelrolle. Disse prosjektene vil kunne bidra til noen av de nye energiteknologiene vi trenger, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

31 millioner til fire prosjekter på solenergi

Bedriftene Norsun AS og Raams AS leder begge prosjekter som skal utvikle teknologi og løsninger for kostnadseffektiv produksjon av silisiumwafer-materialer til solindustrien. Prosjektene vil kunne bidra til å bygge opp europeiske verdikjeder på solenergi.

Skyfri Technologies AS tildeles 11 millioner kroner til et prosjekt som skal utvikle automatisere drift- og vedlikeholdsystemer for mindre socelleanlegg (1-10 MW). Drift og vedlikehold av mindre solcelleanlegg overlates ofte til byggeiere uten spesifikk kompetanse på området. Den nye teknologien vil kunne få ned levetidskostnadene for denne typen anlegg, og dermed øke utbredelsen.

Scatec ASA er en stor, internasjonal aktør innen solenergi og har i dag 4,3 GW solenergi installert i solparker over hele verden. Nå får de finansiering til å utvikle nye løsninger for kostnadseffektiv planlegging og drift av storskalaparker med tosidige solcellepaneler.

Alle prosjektene vil styrke konkurransekraften og eksportpotensialet til bedriftene. De vil også kunne bidra til å få ned kostnadene for drift av solanlegg og styrke energisikkerheten i Norge og Europa. 

Stort behov for nye løsninger for mer effektiv bruk av energi

Den nystartede bedriften Cartesian AS tildeles 7,2 millioner kroner for å videreutvikle sin termiske energilagringsteknologi. Prosjektet er basert på 10 års forskning og utvikling ved SINTEF. Cartesian utvikler løsninger som gir byggeiere og industriaktører mulighet til å optimalisere energibruken for økt fleksibilitet og bedre balansering av nettkapasiteten.

Energieffektivisering og mer fleksibel energibruk er det som forventes å gi raskest effekt og som vil bli avgjørende for i hvor stor grad vi lykkes i å redusere klimautslippene, ifølge Energikommisjonen.

Se liste over alle prosjektene på Forskningsrådets websider.