Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Antall solvarmeanlegg i Danmark har steget kraftig de seneste årene. For ti år siden hadde danske fjernvarmeselskaper til sammen knapt 40 000 m2 med solpaneler. I 2014 var tallet 550 000 m2 og i 2016 ventes det å ligge på cirka 1,3 millioner m2. Det er en økning på 3 000 prosent siden 2006.

Solen supplerer gassen

Mange danske fjernvarmeanlegg som ligger på landsbygda, har hatt høye varmepriser fordi de har vært bundet til naturgass. Men da solvarmen ikke defineres som et brensel, kan disse verkene benytte seg av dette for å supplere varmeproduksjonen. Det er spesielt disse fjernvarmeverkene som investerer i solvarmeanlegg.

Dessuten er solvarmeteknologien blitt både bedre og billigere de siste årene, noe som gjør den konkurransedyktig og enda mer attraktiv.

I forhold til den samlede varmeproduksjon i Danmark, utgjør solvarme i dag kun et par prosent. Et realistisk anslag er at det vil stige med 8 til 10 prosent opp mot 2030, sier Rasmus B. Eriksen fra Dansk Fjernvarme ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern.