- Den tørre flisa stiller krav til råvarene, og nå begynner det å bli vanskelig å få tak i tørrgran. Denne sesongen går det bra, og nå må vi bygge opp lagrene til neste fyringssesong. Det begynner å bli hard konkurranse om å få tak i tørrgrana, og dagens skogsdrift gjør at det blir mindre og mindre av den. I tillegg er det endel i landbruket som bygger egne fyringsanlegg. Dermed beholder de virket selv, sier Terje Hansen i Vemundsjøen Bioenergi til avisen Glåmdalen.

Hansen fikk leveransen til bioanlegget på Flisa i ett år, og må etter hvert legge inn nytt anbud. Han ser det som en stor utfordring å skaffe nok virke til å produsere så tørr flis. De store anleggene, som i Karlstad, tar imot flis som holder 40-50 prosent fuktighet.

- De bruker like mye flis på to dager som anlegget på Flisa bruker på et helt år. Vi regner med å levere 5 000 kubikk til Flisa i år, og kommer nok til å bli med på den nye anbudsrunden også. Selv om anlegget er lite, sett i svensk målestokk, sier Hansen, som også leverer til Ås og til noen bønder med fyringsanlegg.

Han sender seks til åtte trailerlass med flis til Sverige hver dag i høysesongen. Nå dabber det av, og om sommeren er det nesten helt stille. Da får han og de ni ansatte muligheten til å bygge opp igjen flislagrene, skriver Glåmdalen.

- Det som hogges i vinter, fliser vi opp til neste år. Men å tørke virket, slik at det holder 20-30 prosent, blir for kostbart med de flisprisene som er i dag. Derfor er vi helt avhengige av å få tak i tørt virke. Det er kun tørrgran og tørr furu som kan hogges opp med en gang. Annet virke må ligge ei stund, sier Hansen.