- Det er på tide å investere i kompetansen til dem som drifter og forvalter eksisterende bygg. Uten dem vil ikke regjeringen nå målet om å spare 10 TWh innen 2030, sier energirådgiver i Entro, Patrik Hjertkvist, i en melding fra Entro.

Det ligger et stort potensial i å bygge kompetanseblant driftsledere og tekniske forvaltere.  - Jeg tør påstå at sender du driftspersonalet på ett kurs hos oss, kan du spare mer enn ti prosent av energikostnadene i bygget på kort tid, sier Hjertkvist.

Denne våren sparker Entro i gang en serie kurs for driftspersonell og tekniske forvaltere og andre som jobber med drift, vedlikehold og utvikling av bygg. - Vi ser det hos nær sagt alle kundene våre. Har driftsorganisasjonen god forståelse av systemene og anleggene i bygget, klarer de raskere å avdekke og rette feil og er flinkere til å justere og tilpasse anleggene til det som skjer i bygget. Kunnskap er et av de viktigste verktøyene driftspersonalet har, sier Hjertkvist.

Verktøymaker, tømrer og eiendomsmegler

Presentasjonsrunden rundt bordet viser med all tydelighet hvor mange veier det er inn i yrket som teknisk forvalter, driftsleder, driftstekniker, vaktmester med driftsansvar og alle de andre titlene medarbeiderne i en driftsavdeling har.

- Siden 2013 har det vært mulig å ta fagbrev som byggdrifter. Det er vel og bra. Men for de fleste voksne arbeidstagere med lang yrkeserfaring er det ikke aktuelt å sette seg på skolebenken igjen. Derfor har vi laget dette kurstilbudet, for å tilby de som allerede jobber med drift og forvaltning av bygg, å heve kompetansen sin og bli tryggere på de valgene de tar hver dag, sier avdelingsleder i Entro i Oslo, Jørgen Arentz.

Selv skulle han ønske at Entro kompetansesenter eksisterte da han sammen med kollegene sine i Trondheim kommune hadde ansvaret for drift og vedlikehold av mer enn 900 000 kvadratmeter fordelt på svært mange ulike bygg.

- Vi håper jo at alt det vi i Entro har lært gjennom mange år med å plassere ut målere, overvåke energiforbruket og sjekke SD-anlegg i mer enn 8 000 bygg i Norge skal komme deltagerne på kurset til gode, avslutter Arentz.