– Vedfyring er ikke bare en kostnadseffektiv og hyggelig måte å varme opp hjemmet på, men det er også en mer stabil oppvarmingskilde enn strøm. Prisen på ved har langt færre svingninger enn strømprisen, og når kulda og snøen kommer så ser vi en stor økning i interessen for vedfyring, forteller René Christensen i Norsk Varme, bransjeorganisasjonen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner.

Over halvparten av Norges befolkning fyrer på vinteren, viser en undersøkelse gjort av Norstat for Norsk Varme. Undersøkelsen viste også at over halvparten av de som fyrer har tilgang på gratis ved eller fri hogst fra enten kommunal eller privat skog, melder Norsk Varme.

– Vår anbefaling er å kjøpe ved i større kvanta. Hvis du kjøper ved i storsekk er energiprisen per kWh lavere, fordi produsenten får en enklere jobb siden de unngår det manuelle pakkearbeidet av veden i en småsekk. Vi anbefaler også å kjøpe ved direkte fra en vedprodusent, siden du da slipper å betale for mellomledd som gjør veden dyrere, sier Christensen. 

Kun vedfyring hjelper deg hvis strømmen går 

Moderne rentbrennende vedovner har en virkningsgrad på rundt 80 prosent. Det betyr at du ikke trenger å bruke like mye ved for å oppnå god fyring, og med en reduksjon i vedforbruket sparer du en del i fyringskostnader. 

– Vedfyring er også lettere å forholde seg til prismessig. Du trenger ikke tenke på hverken nettleie, effektledd, eller til hvilke tider du har brukt mest strøm samtidig, sier Christensen.

– Blir det strømbrudd, for eksempel på grunn av tungt snøfall som vi har sett de siste dagene, er vedfyring også en av få oppvarmingskilder som holder deg varm. Vedfyring er derfor et helt essensielt beredskapstiltak, da andre oppvarmingskilder ikke fungerer uten strøm. 

Vedfyring bidrar også til vesentlig avlastning av landets strømproduksjon og ledningsnett. NVE har tidligere opplyst til Norsk Ved Forum for vedprodusenter at dersom Norge i en tenkt situasjon ikke hadde hatt vedfyring i svært kalde perioder, ville neppe strømnettet klart den ekstra belastningen som hadde oppstått. Vedfyring bidrar også til mindre etterspørsel etter elektrisk kraft og virker dermed prisdempende på strømprisen.

– Vi nordmenn er glade i vedfyring, ikke minst når kulda slår til og strømprisene er på sitt høyeste. Ildsteder sørger for at folk kan velge vedfyring som alternativ til strømoppvarming, og det gir i tillegg svært god beredskap når strømmen svikter, avslutter Christensen.