– Vi har tatt inn over en million sekker med ved i år. Med store volumer klarer vi å forhandle oss frem til lave priser fra leverandørene, og det kommer kundene våre til gode, forteller norgessjefen i Byggmax, Niklas Hamberg, ifølge en pressemelding.

I vinter måtte du ut med hundrelappen for sekken, mens du nå slipper unna med under 80 kroner for 40 liter. Byggmax merker at kundene går mann av huse etter billig bjørkeved.

– Det er tydelig at folk har fått med seg de lave prisene, for vedsalget her på Byggmax er mer enn doblet sammenliknet med i fjor. Vi merker at kundene er mer prisbevisste nå enn tidligere, og det er jo godt nytt for en lavpriskjede som oss. Jeg tror også at prisgarantien vår trekker noen ekstra kunder nå i dyrtiden, sier Hamberg.

Byggmax merker også at salget av pellets skyter i været, men kundene bruker det ikke til det du tror.

– Stadig flere får med seg at vi selger veldig billige pellets. Spesielt litt sørover i landet går det enorme mengder pellets nå, men de bruker det fremfor alt på gulvet i stallen. Pelletsen er varmebehandlet i produksjonen, som minker faren for sopp og muggsporer, sammenliknet med andre produkter. Den støver lite og har veldig god oppsugningsevne, sier Hamberg. 

Peissalg til himmels

Folk hamstrer ikke bare opp med ved, peissalget skyter også i været. Byggmax tror høye strømpriser har gitt nordmenn et ekstra insentiv til å lete etter varme.

– Sammenliknet med hele første halvår selger vi nå i høst fire ganger så mye peiser og vedovner. Mange tenker nok på en ekstra varmekilde til vinteren, men vi opplever også at en del setter moderne og effektive peisinnsatser inn i gamle peiser, sier Hamberg.

 De fleste fyrer fortsatt feil i peisen. Mange vet ikke at det er gassene som frigjøres fra vedkubben som brenner mest, og får du ikke fyr på gassen går mye av veden rett i pipa.

– Ved bunntenning kan veden antennes raskere, men dette gir ofte kraftig frigjøring av røyk og sotpartikler før peisen er varm nok til å forbrenne veden fullstendig. Dette betyr at du med topp-til-bunn-tenning kan nyte varmen fra veden lenger, uten å måtte legge inn ny ved like ofte. Har du tørr ved så er det uproblematisk å få fyr i peisen så det beste du kan gjøre er å få veden tørt inn under tak, for eksempel i et vedskjul, sier Hamberg.