Forbrukt energi til oppvarming av kunstgressbanen ved Norges Idrettshøyskole, var i 2014 på 283 109 kWh vannbåren varme, en nedgang på 249 895 i forhold til 2013.

- Forbruket i 2013 og 2014 er ikke direkte sammenlignbart. 2014 var et mildt år, og det er ikke korrigert for utetemperatur, hvor mange dager det har vært snø og hvor mye vind det har vært, sier overingeniør Guttorm Kvernmo ved Norges Idrettshøgskole til EnergiRapporten. – Men det er helt klart at styringssystemet har ført til en betydelig energireduksjon.

- Dette er det første anlegget som jeg har vært borti, som er tilpasset fotballbanevarme. De andre styringssystemene jeg har sett har vært laget for gatevarme, og det gjør at det er helt andre driftsbetingelser, sier Kvernmo. – Aiwells system er det første som er laget for kun å styre undervarmen på fotballbaner.

- På et gatevarmeanlegg skal snøen smelte hvis det snør, uansett når på døgnet det er. Det ligger ikke noe døgn- eller ukeprogram i gatevarmesystemene, sier Kvermo.

I systemet til Aiwell er det lagt inn en ukekalender for bruk. - Hvis banen ikke skal brukes, hvorfor skal det da varmes opp unødvendig mye, spør Kvernmo.

Det seneste tidspunkt for bruk av banen på Norges Idrettshøgskole er klokken 22.00 mandag til fredag. I tillegg kan det være dager hvor banen ikke skal være i bruk før klokken 15. - Å dytte på med varme i den perioden banen ikke er i bruk, er unødvendig, mener Kvernmo.

- Med riktig bruk vil det spares betydelige midler for de fleste fotballbaner. Man kan gjøre en god jobb med mindre bruk av kroner, og pengene kan brukes til andre ting, sier Guttorm Kvernmo.

Brukt erfaringen på snøsmelting

Det er Aiwells Kontroll 3000 som er videreutviklet til også å inkludere styring av undervarmen.- Den er fundamentert på kompetansen vår gjennom 20 år med snøsmelting på bakke, så har vi brukt mye av kompetansen og teknologien vår for å skreddersy et styringssystem som også tar for seg undervarme for fotballbaner, sier markedssjef Tore Johnsen i Aiwell AS.

Det er en stor forskjell på å styre undervarmen på fotballbaner i forhold til å styre et snøsmelteanlegg, fordi et snøsmelteanlegg skal virke når det snør, rimer eller faller underkjølt regn. Bortsett fra det skal anlegget være avslått.

- Styringen til undervarmen skal være på, så lenge banen skal brukes og spilles på. Det kan være til alle døgnets tider og under alle værforhold i utgangspunket, sier Johnsen.

Han sier at det på en fotballbane er viktig å dempe varmen når det kommer snø, slik at det ikke bygger seg opp is. En fotballbane skal ikke smelte snø, det er ikke et snøsmelteanlegg. Derfor er det viktig å få ned temperaturen, så det ikke begynner å bygge seg opp et islag over gresset.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 16/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!