Dette sa Torfinn Lysfjord, direktør for marked og eksisterende bygg i GK Norge AS, under et foredrag på Zerokonferansen. Han mener det er mange eksempler på at bygg bruker mye mer enn det som er beregnet. 

- Dette skyldes at fokuset forsvinner, sier Lysfjord. - Hvis målet er å bruke lite energi, så bør man gjøre noe med dette. Hva med å belønne de som får det til og kan bevise det i etterkant, istedenfor å belønne de gode intensjonene.

- Jeg ser at det klippes snorer på mange nye bygg, og det er mange gode intensjoner. Men, man hører ofte ikke noe om byggene etter at de er bygd. For å unngå dette kunne man heller ha hatt en ordning som gir støtte hvert år energimålet blir nådd, i de første ti årene bygget er i drift, sier Lysfjord til EnergiRapporten.

Lysfjord mener at det å bygge et passivhus er forholdsvis enkelt. – Det er bransjen i stand til i høyeste grad. I den nye tekniske forskriften vil man ikke ha noe valg. Da skal det bygges passivhus. Til syvende og sist er det jo hvordan bygget brukes og driftes som er viktigst for å nå energimålene, sier han.

- Vi kjøper en bil til 500 000 kroner, og vi bruker gladelig 10 000 kroner i året i service på den, fordi vi mener det er rett. Men for et hus til 200 millioner, synes vi 10 000 kroner i serviceavtale er mye. Da er det noe som ikke henger på greip, sier Lysfjord.

Drifting av bygg krever kompetanse

Lysfjord mener at det å drifte et passivbygg krever høy kompetanse. 

- Å bygge passivhus fordrer at man har avanserte tekniske løsninger. Det er i dag mer en sivilingeniørjobb, enn det er en jobb for menigmann å drifte et bygg, sier Lysfjord.

Lysfjord sier han får en stor mengde med invitasjoner fra Enova og hele bransjen når det gjelder nye tekniske forskrifter og hvordan man skal bygge bedre og smartere.  

- Men det er veldig lite invitasjoner med fokus på drift. Jeg tror det er viktig å ta vare på det man bygger. Det tror jeg er smart både for miljøet og lommeboka til brukerne, sier Lysfjord.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 34/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!