Varmepumpebereder anbefales for de som trenger en ny varmtvannsbereder og bor i en bolig uten vannbårent varmeanlegg. Store husholdninger som bruker mye varmt vann, kan spare strøm ved å velge en varmepumpebereder, melder Kinnan.

En varmepumpebereder er en bereder basert på varmepumpeteknologi der tappevannet til husholdningen varmes opp med varmepumpen. Med en varmepumpebereder bruker du omtrent 2,5 ganger mindre strøm til oppvarming av vann sammenlignet med en vanlig varmtvannsbereder.

Hitachi Smartbereder er et unikt produkt på markedet

I dag er Hitachi Smartbereder den eneste varmepumpeberederen på det Norske markedet som varmer tappevann kun ved hjelp av en varmepumpe utedel, ifølge Kinnan. Hitachi Smartbereder kan monteres som kun varmtvannsbereder, men også som et multi system som står for oppvarming av tappevann- og oppvarming i boligen generelt ved hjelp av luft varmepumpe innedeler.

Les mer om de ulike kombinasjonsløsningene her.

Det er omlag tre år siden Kinnan Norge begynte å selge Hitachi Smartberedere i Norge, og det som først og fremst har vært utfordringen er at det har vært lite til ingen kjennskap til slike produkter i markedet. Da strømprisene steg til værs og befolkingen begynte å sette seg mer inn i sitt strømforbruk tok salget av.

– Vi vet at denne løsningen potensielt kan redusere oppvarmingskostnaden til varmtvann med mer enn 2/3 og samtidig som den er svært miljøvennlig, så at Enova nå gir tilskudd til denne kategorien er helt riktig avgjørelse, sier  Per Arne Haugland, produktsjef i Kinnan Norge, om den nylig vedtatte støtteordningen.

Energirådgiver Niels Lassen valgte Hitachi smartbereder + multi da han skulle energieffektivisere boligen. Foto: Kinnan

Enovas kriterier for å få innvilget støtte

• Varmepumpeberederen skal være installert i din helårsbolig eller fritidsbolig i Norge.
• Berederen skal ha energimerke A+ eller bedre
• Selve tanken skal være i rustfritt materiale for å sikre lang levetid
• Arbeidet skal være utført av fagfolk
• Varmepumpeberederen skal kun varme opp tappevann.
• For å få støtte må tiltaket være kjøpt og installert fra 21. juni 2023. Det betyr at du ikke få støtte til varmepumpebereder med fakturadokumentasjon datert før 21. juni 2023.

Hvis du allerede har en bolig med vannbårent varmeanlegg for romoppvarming (radiatorer eller vannbåren gulvvarme) anbefaler Enova en større varmepumpe som dekker både romoppvarming og varmtvann.

Til Enovas kriterier er Haugland tydelig på at Hitachi Smartbereder innfrir på alle punkter når det kommer til energimerking og kvalitet på varmepumpeberederen. Varmepumpen i Smartberederen har en COP på 3.2 som betyr at effekten du får igjen er mer enn 3 ganger høyere enn strøm som brukes for å produsere varmtvann. Hitachi Smartbereder kan ved å kun bruke fornybar energi produsere varmtvann opp til 55°C (og opptil 75°C med elektrisk back-up element som er innebygget i berederen). Selve tanken er av høykvalitets DUPLEX rustfritt stål.

Hvor kan Hitachi Smartbereder installeres?

Løsningen krever ikke at det gjøres store inngrep i boligen om man sammenligner med luft vann- og vannbårne anlegg. Smartberederen finnes i to størrelser, 190l og 270l, så den kan enkelt tilpasses både små og større husholdninger.

Det som gjør berederen smart er det oversiktlige panelet på selve berederen. Det gjør at du kan styre når på døgnet du ønsker at oppvarmingen av tappevannet skal foregå, forteller Haugland. I tillegg gjør varmepumpen at strømforbruket for oppvarming av tappevann er langt lavere enn andre beredere.