Hotellet inkludert kontor, kongress og parkering og er på cirka 35 000 m2. Hotellromsdelen er på 10 000 m2, har 21 etasjer og 411 rom, og hotellet har vært i drift siden september 2014.

Scandic Hotels har lang fartstid når det gjelder å satse miljøvennlig.-  I 1993 begynte vi å satse på miljø, fordi dette var noe som var i tiden. Innen et år så vi at det også var lønnsomt, sa teknisk sjef Leif Høili i Scandic Hotels i et foredrag på Solenergidagen 2015, som ble arrangert 8. mai.

Han mener fornybarbransjen ikke bare må vinkle det dit at man skal velge alternative energikilder for å være miljøbevist.-Det er ikke bare “fancy” å velge fornybart, det er faktisk lønnsomt også, sa Høili.

Da solfangeranlegget kom frem tidlig i planleggingen av Scandic Lerkendal, skulle det bidra til at dette ble et energigjerrig hotell. – Jeg trodde dette skulle bli en gimmick, trønderne synger jo til og med om at de har tre årstider på en dag, sier Høili.

-Jeg var skeptisk til solfangerne til å begynne med, men er imponert nå. Etter bare 6-7 måneders ordentlig drift så ser jeg hvor mye det gir, og hvor lite sol vi trenger for at det skal gi full effekt. Solvarmeanlegget fungerer utrolig bra, og vi er veldig fornøyde, sier Høili.

Forbruksvann største energipost

På Scandic Lerkendal er forbruksvann den største energiposten. Den utgjør 28 prosent av det totale energiforbruket på hotellet. Solfangeranlegget skal stå for 50 prosent av den energien som trenges for å varme opp forbruksvannet. - Når vi kommer til juni, juli, august og september kan forbruksvannet stå for 35 til 36 prosent av det totale energiforbruket, sier Høili. - Da er det viktig at vi klarer å varme opp dette med solfangeranlegget. Det fine er at turistene er her om sommeren, og heldigvis er det da vi har mest sol, sier Høili.

Produserer for mye

Høili sier at det er et problem at solfangeranlegget produserer for mye. - Så sent som i oktober var det så mye sol i Trondheim at vannet var i ferd med å koke. Da skulle vi gjerne ha solgt varme. Nå har vi begynt på et prosjekt hvor vi kan få vannet over til Lerkendal stadion. Der er det en klinikk, det er helsestudio, og det er store garderobeanlegg for spillerne, sier Høili.

Fikk bakoversveis

- Under planleggingen av Scandic Lerkendal, sa Arthur Buchardt som er byggherre i prosjektet, at her skulle vi gå så langt som mulig når det gjelder miljø og at dette skulle bli hans polferd, sier Høili.

- Folk som tør å si sånn er akkurat det solenergi- og fornybarbransjen trenger. Noen som vil investere penger, og som bygger hoteller som er annerledes enn alle de andre hotellene vi har.

Da målet om 50 kWh levert energi per m2 per år ble presentert, fikk Høili bakoversveis. -Da måtte vi ta noen utradisjonelle beslutninger, vi måtte ut av komfortsonen vår, sier han.

- Det er jo sånn at vi som booker oss inn og skal bo på et hotell, forventer en form for luksus. Vi skal bruke så mye vann som vi kan, vi skal spise og drikke godt, og vi skal ha en god seng å sove i. Det er det vi selger, sier Høili. – Det har ikke vært energisparing som har vært i fokus.

Han sier at det tidligere var slik at skulle det bygges et mest mulig luksuriøst hotell, så måtte bare bygget bruke det som behøvdes av energi. Nå ble alt snudd på hodet, ikke bare under byggeprosjektet, men også under driften. – Vi setter miljøet øverst, og de øvrige tingene kommer i andre rekke, sier Høili.

- Å nå ned i 50 kWh levert energi per m2 er et kvantesprang, sier Høili. - Dette kunne vi ikke klare bare med solenergi.

Isteden for 5 til 6 store ventilasjonsanlegg i kjelleren, har hotellet 62 til sammen. - Det står to i hver etasje, pluss i kjøkken og konferansesaler, sier Høili.

Det betyr at kanaldimensjonene blir små, og at det kun brukes energi der det er folk. - Er det ikke folk tilstede, så bruker vi ikke energi. Det er en god måte å få et lavt energitall på, sier Høili.

Det er installert luft/vann-varmepumper som forsyner rommene med energi, og varmegjenvinning fra kjøle- og fryserom som leverer varme til forbruksvann.

- Og vi skulle ha et solfangeranlegg for å varme opp forbruksvann. Der går det med mye vann. Det kan være over 1 200 mennesker som skal dusje om morgenen. Tar de en dusj på 5 minutter hver, og bruker 8 liter i minuttet, så blir det en anselig vannmengde, sier Høili.

Når solvarmen ikke klarer å gi nok varmtvann, bruker hotellet fjernvarme som backup.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 18/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!