– Forsetlundgropa tikker av på mange av boksene for et godt solkraftprosjekt. Arealet har i mange år blitt brukt som deponi for rene masser. Området er i dag helt gjenfylt, så her er det muligheter for å få til noe samfunnsnyttig, sier Aurora Steigen, prosjektutvikler i Østfold Energi, ifølge en pressemelding fra Østfold Energi.

Østfold Energi har nå inngått avtale med grunneieren, området er konsekvensutredet av et uavhengig konsulenthus, og konsesjonssøknaden er nå sendt til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Slik ser området ut i dag. Forsetlundgropa var opprinnelig et sanduttak før det senere ble fylt igjen med rene masser. Foto: Østfold Energi

God nettilknytning

Selve solkraftverket er planlagt å dekke et område på omtrent 30 dekar, med en årlig energiproduksjon på 3,4 GWh – nok til å dekke forbruket til omtrent 200 husstander.

– Området er godt egnet, med mange soltimer og lite skygge. Her unngår vi også å gjøre store naturinngrep, noe som er veldig viktig når vi ser etter arealer, sier Steigen.

Forsetlundgropa ligger dessuten i nærheten av eksisterende infrastruktur, med allerede etablert vei og nett med kapasitet til å ta imot strømmen som blir produsert.

Potensial for sol i Østfold

Med en stor andel av Norges strømproduksjon fra vannkraft og noe vindkraft, utgjør solkraft foreløpig under en halv prosent av den norske årsproduksjonen. Østfold er spesielt godt egnet, med mange soltimer og flate arealer. Potensialet for ny vannkraft er også begrenset i fylket.

Aurora Steigen, prosjektutvikler i Østfold Energi. Foto: Østfold Energi
Aurora Steigen, prosjektutvikler i Østfold Energi. Foto: Østfold Energi

– Det er et relativt lite prosjekt, men som ordtaket sier: «Mange bekker små…». Vi trenger mer fornybar energi, og alt vi gjør nå betyr noe i det store bildet, sier Steigen.

Østfold Energi har allerede avholdt et åpent innspillsmøte i det lokale grendehuset ved Forsetlundgropa. Her kom det viktige innspill om hva som betyr mest for de nærmeste naboene og andre interessenter.

Neste fase blir en høring i forbindelse med konsesjonssøknaden, som nå er til behandling hos NVE. 

Realiseringen av prosjektet avhenger av om Østfold Energi får innvilget konsesjon og at prosjektet har nødvendig lønnsomhet.