Så fort barna våre er store nok, kaster vi dem ut i snøen, helst med ski på beina. Men nå er en av våre viktigste kulturbærere truet. Klimaendringene har skapt snømangel i store deler av Europa, og vi har ingen tid å miste om vi vil bevare skilek og skisport for framtidige generasjoner.

- Et av hovedaspektene vil være å se på hvordan det er mulig å produsere snø uavhengig av temperaturer og å utvikle energieffektive løsninger, forteller energiforsker i Sintef, Petter Nekså til forskning.no.

Ettersom det sannsynligvis vil kreve mye energi å produsere snø uavhengig av lufttemperaturen, skal forskerne fokusere på løsninger som gjør at kunstsnøen ikke blir for dyr eller en miljøsynder. De skal altså lage klimavennlig snø i plussgrader , uten å kaste vekk energi, skriver forskning.no videre.

Den kalde siden i varmepumper skal brukes til å produsere snø

Nekså tror en løsning som vil fungere er å utvikle varmepumper hvor den kalde siden kan brukes til å produsere snø, mens den varme siden benyttes til oppvarmingsformål. 

- Er det kaldt i lufta, så vil tradisjonelle snøkanoner være godt egnet, men disse er altså temperaturavhengige. Ved høyere omgivelsestemperaturer trengs et kuldeanlegg for å produsere snøen. Dette kan gjøres temperaturuavhengig, også i plussgrader, sier Sintef-forskeren. 

Han forklarer at varmen løftes fra den lave temperaturen, hvor snøen blir produsert, til et høyere temperaturnivå, som for eksempel kan bli brukt til oppvarming.

- På denne måten kan vi varme opp for eksempel innendørsanlegg samtidig som vi lager kunstsnøen til anleggene nærmest gratis, sier han. Dette innebærer å tilpasse varmepumpeteknologien til formålet. Nekså og hans forskerteam har allerede en konkret plan for hva de skal utvikle.

- I et tradisjonelt snøproduksjonsanlegg som produserer snø ved utetemperaturer på null grader, er det ingen varm side. For å få til dette trenger vi en varmepumpe som også har egenskapene til en kjølemaskin. Vi må tilpasse delene som fordamper og kondensator og få de til å passe sammen, utdyper forsker Jacob Stang. I prinsippet kan dette bety at et anlegg som Granåsen i Trondheim i fremtiden kan varme opp en svømmehall med overskuddsvarmen fra snøproduksjonen.