- Varmepumper er installert i 42 prosent av alle boliger i Norge, og luft til luft-varmepumper er den mest vanlige løsningen. For større bygg blir det som regel valgt væske til vann-varmepumper som utnytter bergvarme eller sjøvarme, da disse gir både høyere energidekningsgrad og høyere energisparing. Salget øker, og ser ut til å stabilisere seg på et høyt nivå de neste årene, sier prosjektleder Øystein Rønneseth ved SINTEF Byggforsk. Dette melder SINTEF.

Har evaluert forskjellige teknologier

Prosjektet IEA Heat Pumping Technologies Annex 49 ”Design and Integration of Heat Pumps for Nearly Zero Energy Buildings” handler om design og integrasjon av varmepumper som en hovedkomponent i VVS-systemet i nesten nullenergibygninger (nZEB).

Nå foreligger det en delrapport fra prosjektet; en statusanalyse for nesten nullenergibygninger i Norge. Den gir en oversikt over forskjellige VVS-teknologier som er aktuelle for energieffektive bygninger. I tillegg til å beskrive politisk rammeverk, definisjoner og markedssituasjonen for varmepumper i Norge, inneholder den en oversikt over relevante forskningsprosjekter, som FME ZEB (Research Centre on Zero Emission Buildings), FME ZEN (Research Centre on Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities) og Futurebuilt, samt deres pilotprosjekter.

Ulike varmepumpekonsepter og andre tekniske løsninger er analysert og presentert, og teknologiene er klassifisert og evaluert med hensyn til særlige fordeler og ulemper.
Rapporten inneholder hovedresultater og -konklusjoner for fem gjennomførte feltmåleprosjekter for nZEB og ZEB-prosjekter, samt tips til beste designmetoder. Les mer om disse i rapporten.

Videre arbeid

Hittil i prosjektet har det vært gjennomført målinger og dybdeevaluering av varmepumpesystemene i tre ulike nesten nullenergibygg; en barnehage, et hotell og en kontorbygning. Det er planlagt ytterligere tre før prosjekter avsluttes ved utgangen av 2019.

Analysene utføres av prosjekt- og masterstudenter ved NTNU under veiledning av doktoringeniør og spesialist på varmepumper og kjøleanlegg, Jørn Stene. Dette gir studentene inngående praktisk innsikt i varme- og kjølesystemer, samtidig som byggherren får sikret at anlegget fungerer som planlagt.

- Innregulering og kvalitetssikring av varmepumpesystemer etter installasjon er avgjørende for å sikre ønsket funksjon, ytelse og energisparing. Gjennom feltmålinger kan man avdekke potensielle feil og optimaliseringsmuligheter, sier Rønneseth.

Mer informasjon om resultatene fra feltmålinger vil bli tilgjengelig i en ny rapport (Task 3) i 2019.

De norske aktivitetene i IEA HPT Annex 49 er organisert og utført av SINTEF Byggforsk, med NTNU og COWI AS som partnere. Prosjektet er finansiert av Enova og FME ZEN (Research Centre on Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities).