Uno-X er stolte av å være den første til å etablere et kommersielt nettverk av hydrogenstasjoner i Norge med NEL som partner, melder selskapet i en pressemelding. NEL er ledende på hydrogenteknologi og kompetanse, og verdens ledende bilprodusenter investerer tungt i hydrogen som den foretrukne rene drivstoffteknologi. En stor utrulling av hydrogenbiler er forventet å akselerere fra 2016.

- Uno-X ønsker å bidra til denne teknologiutviklingen ved å bygge et nettverk av hydrogenstasjoner til våre kunder, sier administrerende direktør for Uno-X Automat AS, Ole Johannes Tønnessen.

Bærekraftig produksjon

Uno-X blir gjennom denne avtalen med på et nytt norsk industrieventyr. Vannkraft, vindkraft, bølgekraft og solenergi gir Norge muligheten til å produsere bærekraftig hydrogen. En av produksjonsmetodene for hydrogen er gjennom elektrolyse av vann, og prosessen krever kun vann og strøm. Hydrogenbilenes eneste utslipp er vann. Norske myndigheter tilbyr gode incentiver for kjøp og bruk av hydrogenbiler, og har intensjoner om å etablere incentivordninger for bygging av hydrogenstasjoner. Dette er viktig for en langsiktig satsing på hydrogen som morgendagens konvensjonelle drivstoff.

- Vi tror at hydrogen som drivstoff vil gi et viktig bidrag til å nå nasjonale klimamål og ønsker derfor å bidra til etablering av hydrogenstasjoner i Norge. Hydrogen er et smart og fornuftig alternativ til dagens fossile drivstoff, sier Ole Johannes Tønnessen.

NEL og Uno-X

Uno-X har et landsdekkende nettverk av totalt 370 stasjoner, og har Norges største nettverk av selvbetjente stasjoner. Stasjonsnettverket vil kunne støtte etablering av optimale fyllepunkter for hydrogenbiler. Uno-X har mange års erfaring med drift og etablering av fyllestasjoner. NEL har teknologien som gjør det mulig å bygge fyllestasjoner raskt og effektivt. Uno-X er effektive på distribusjon, drift og etablering. Sammen tror vi det er mulig å bygge et effektivt landsdekkende nettverk av hydrogenstasjoner med høy kvalitet. Uno-X er også i dialog med andre forretningsområder i Reitangruppen, blant annet REMA 1000, for å se på muligheten for å etablere hydrogenstasjoner.

- Gjennom å kombinere Uno-Xs ledende erfaring som drivstoffleverandør med NELs ledende hydrogenteknologi og kompetanse, vil vi tilby hydrogenbiler over hele Norge tanking med samme hurtighet og rekkevidde som dagens bensin- og dieselbiler. I tillegg responderer vi på myndighetenes hydrogenambisjoner parallelt med at store bilprodusenter lanserer hydrogenbiler, sier styreformann i NEL, Martin Nes.