Alle som monterer varmepumper og jobber med kuldekretser i varmepumper og kjøleanlegg måtte bli F-gass-sertifisert før 1. september 2013.

- Vi er fornøyde med at vi har sørget for en betydelig andel av sertifikatene så langt, sier daglig leder Baard Bårdsen i Novap i en pressemelding. For mens det finnes 12 godkjente eksamenssentre landet over, har Novap sørget for omtrent hvert fjerde sertifikat så langt.

- Hittil er om lag 1250 sertifisert, og dermed er vi omtrent halvveis i forhold til behovet vi hadde anslått overfor myndighetene, opplyser daglig leder Lisbeth Solgaard i Isovator, som er nasjonalt sertifiseringsorgan for f-gass forordningen og de tilhørende sertifikatene.

- De som ikke har tatt f-gass-sertifikat ennå, har ikke har lov til å montere varmepumper eller jobbe med kuldekretser før de har sertifisert seg, understreker Baardsen. Og det holder ikke med personell-sertifikat.

- Bedriftene må også bli sertifisert, men til nå har bare ca. 150 av dem gjort det, sier Solgaard. Ifølge Isovator finnes det minst 500 bedrifter som trenger denne sertifiseringen.

- De som ikke har sertifikat, jobber rett og slett ulovlig etter 1. september, understreker Solgaard.  Novap har i samarbeid med VKE (Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi) laget et internkontroll-system for bedriftsgodkjenning i F-gass.

Kontroller kommer

Solgaard opplyser at Isovator nylig har hatt besøk av  Miljødirektoratet, som ble oppdatert om hvilke bedrifter og personer som har sertifisert seg.

- Myndighetene gjør seg nå klare til å starte kontroller, sier Solgaard. Samtidig har bransjen tatt kravene inn over seg i større grad enn tidligere.

- Nå står folk i kø for å gå på kurs. Noen av eksamenssentrene melder om fulle kurs, men det finnes ledige plasser, sier Solgaard. Novap fortsetter med sine f-gass-kurs på Kuben Yrkesarena i Oslo gjennom hele høsten.

- Det begynner å bli fullt, men vi har noen ledige plasser innimellom, opplyser kursansvarlig Einar Gulbrandsen i Novap.