Bergen Vann leverer rent drikkevann og avløpsrensing til over 300 000 mennesker bosatt i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nå er det klart at Guard Automation skal levere et nytt driftssystem for å sikre den kritiske infrastrukturen.

– Vårt eksisterende system er fra 90-tallet og har gått ut på dato. Det imøtekommer ikke dagens og fremtidens krav, blant annet til integrasjon med andre systemer. Nå ser vi frem til å få et mer moderne system med utvidede funksjoner, sier IT-ansvarlig i Bergen Vann, Ali Mekki, ifølge en pressemelding fra Guard Automation.

Han legger til at IT-driften skal overføres fra Bergen Vann til kommunens sentrale enhet for IT-drift.

– Til syvende og sist vil disse endringene frigjøre ressurser, som gjør at vi kan levere bedre vann- og avløpstjenester til innbyggerne, fortsetter Mekki.

Overvåker 2 100 kilometer ledningsnett

Driftskontrollsystemet er Bergen Vanns fremste verktøy for å holde kontroll over vann- og avløpsnettet, som måler 2 100 kilometer. Det tilsvarer avstanden fra Bergen til Tromsø, målt i luftlinje.

– Vi har hatt en grundig anskaffelsesprosess og endte opp med å velge Guard Automation. Deres løsning er velutprøvd, fremtidsrettet og har fleksibiliteten vi trenger for å videreføre det som er kjent og kjært blant våre 100 driftsoperatører, sier avdelingsleder i Bergen Vann, Thore Nilsen.

Kontrakten har en verdi på over 31 millioner kroner over ti år og ble tildelt Guard Automation etter en anbudsprosess med totalt ni tilbydere.

Knytter sammen 250 000 datapunkter

Salgsansvarlig for vann og miljø i Guard Automation, Lars Erik Faaberg, mener dette er Norges største og mest komplekse VA-driftssystem.

Salgsansvarlig for vann og miljø i Guard Automation, Lars Erik Faaberg. Foto: Guard Automation
Salgsansvarlig for vann og miljø i Guard Automation, Lars Erik Faaberg. Foto: Guard Automation

– For oss er dette virkelig et prestisjeprosjekt. Systemet vil knytte sammen 250 000 datapunkter fra 600 ulike tekniske anlegg, som for eksempel pumpestasjoner og renseanlegg. Å ha full kontroll på dette til enhver tid er ekstremt viktig, fordi det handler om helt kritiske tjenester – rent vann og rensing av avløpsvann – for veldig mange mennesker, sier Faaberg.

Det nye toppsystemet, Guard Control, vil visualisere hele ledningsnettet med tilhørende anlegg og gjøre hverdagen til driftsoperatørene enklere. Systemet brukes i dag av rundt 100 kommuner, blant annet Oslo, Lillestrøm, Drammen, Bærum og Stockholm.

– Driftsoperatørene får nå et trygt, velutprøvd og sikkert verktøy. Det skal kobles opp mot vår skyløsning, Guard Cloud, som gir en verden av muligheter for å gjøre driften smartere i årene fremover, for eksempel ved å dele innsikt, koble på IoT-enheter eller bruke data fra andre kilder som Meteorologisk institutt eller Nord Pool, sier Faaberg.

Det støtter Nilsen i Bergen Vann:

– Rapportering blir enklere, og vi vil få viktig innsikt som hjelper oss med å ta riktige beslutninger, eksempelvis knyttet til vedlikehold og utskiftninger. Dette er et stort steg for å optimalisere våre prosesser, tette lekkasjer straks de oppstår og levere rent vann til folk og fjord på best mulig måte i årene fremover, sier Nilsen.

Driftsdataene lagres i Norge og kan enkelt og sikkert deles med tredjeparter, som Sintef og Mattilsynet, som for eksempel kan være interessert i data om vannkvalitet og rensegrad.

Implementeringen vil gå over to år, med en stegvis utrulling anlegg for anlegg, med tilhørende testing. Driftsoperatørene i Bergen Vann vil få en grundig opplæring i det som blir deres viktigste verktøy for å trygge vann- og avløpstjenestene til innbyggerne.

– Frem til vi er 100 prosent trygge på det nye systemet, vil dagens løsning kjøres parallelt, forsikrer Mekki i Bergen Vann.

Guard Automation bistår omtrent 40 prosent av norske kommuner med systemer for kritisk infrastruktur.