På et av SiOs mest travle spisesteder har bruken av engangsbegre hengt igjen fra pandemien.

— I fjor valgte 3 av 4 gjester engangsbegre i buffeten. Nå ser vi at tallene snur, sier Lene Kvale, ifølge en pressemelding fra SiO.

Samarbeid med kommunen og start-ups

Sammen med kommunen, Grin, Vytal og Aion har SiO rullet ut et pilotprosjekt som nettopp tar grep rundt engangsemballasje.

— Engangsbegrene har blitt erstattet med såkalte flergangsbokser. Da får man boksen til hjemlån i fjorten dager, men mulighet for forlengelse finnes i appen som brukes til å opprette lånet. Flergangsboksene leveres tilbake ved automatene på Frederikkehuset på UiO Blindern. Ved for sen eller manglende levering, blir man trukket 90 kroner, men får da beholde boksen, forklarer Kvale.

Take-away-emballasje er blant de største kildene til forsøpling i bybildet i Oslo.

— Vi ønsker derfor å støtte dem som tester ut innovative løsninger for å redusere bruken av engangsartikler, forteller Tora Drægni, rådgiver for plastreduksjon i Oslo kommune.

Har tro på studentene

Synligheten av flergangsboksene og tallerkenene i porselen har gjort susen så langt. Foreløpig viser tallene at omtrent 3 av 4 går for sistnevnte når de skal forsyne seg.

— Det viktigste er å få ned bruken av engangsemballasje. Prosjektet ga oss en gyllen anledning til å utforske nye løsninger, fremhever Kvale.

Pilotprosjektet henger sammen med ambisjonenetil SiO i bærekraft-strategien.

— Det blir spennende å se om prosjektet kan endre vaner. Vi har stor tro på at studentene er interessert i å finne klimavennlige løsninger i hverdagen. Forhåpentligvis kan piloten frembringe bærekraftige og praktiske løsninger, avslutter Lene Kvale.

Pilotprosjektet varer fra 08.04 til og med 31.06.