Beregningen av klimadeklarasjon for fysisk levert strøm viser hvordan strømmen som er brukt i Norge i fjor har blitt produsert.
– Bruk av strøm har ingen direkte utslipp, men strømmen kan være produsert med ulike energikilder som har ulik klimapåvirkning. Våre tall viser at 95 % av den strømmen som ble levert til norske forbrukere i fjor var produsert fra fornybar kraft, sier overingeniør i NVE, Jørgen Tuset, ifølge NVEs nettsider.
Fornybarandelen på 95 prosent inkluderer 83 prosent fra vannkraft, 11 prosent fra vindkraft og 1 prosent fra solkraft. Begrepet fysisk levert strøm viser til den faktiske elektrisiteten som leveres gjennom strømnettet til forbrukeren.
Økt import av fornybart fra Sverige og mindre import fra kontinentet
Mer svensk kraft er en viktig grunn til klimagassutslippene fra fysisk levert strøm er lavere i 2024.
– I likhet med Norge er den svenske kraftproduksjonen tilnærmet utslippsfri. Og i fjor økte vi importen av kraft fra Sverige og importerte mindre fra Tyskland og Danmark. Det er en av grunnene til at klimagassutslippet knyttet til norsk strømforbruk er lavere i 2024 sammenliknet med 2023, sier Tuset.
I 2024 hadde Norge en nettoimport av strøm på totalt 14,7 TWh. En betydelig andel av den importerte strømmen kom fra Sverige, nærmere bestemt 10,9 TWh. I 2023 hadde Norge en nettoimport på totalt 13,2 TWh hvorav import fra Sverige kun var på 7,9 TWh.
I 2024 var det gjennomsnittlige klimagassutslippet knyttet til bruk av strøm i Norge 11,9 gram CO2 -ekvivalenter per kilowattime. Dette er en reduksjon fra 2023 da klimagassutslippet var 15 g CO2 e/kWh.
Norge har høyest andel fornybart i Europa
Norsk kraftproduksjon skiller seg ut i Europa med den høyeste andelen fornybar strøm og nærmest utslippsfri produksjon. Norge er tett integrert i det europeiske kraftsystemet og importerer og eksporterer strøm. Klimadeklarasjonen for fysisk levert strøm tar derfor også hensyn til utslipp fra importert kraft.
Varedeklarasjon for strømleverandører 2024
På NVEs nettsider vises nå varedeklarasjonen i samme rapport som klimadeklarasjonen for fysisk levert strøm. Dette var tidligere to separate rapporter, men de er nå en del av en felles nettside og rapport. NVEs beregning av varedeklarasjonen for strømleverandører i 2024 viser at strøm kjøpt med opprinnelsesgarantier har sunket med 4,6 TWh fra 38,2 til 33,6 TWh.
I den oppdaterte felles rapporten er det lagt til en detaljert inndeling av produksjonsteknologiene som danner grunnlaget for varedeklarasjonen. Den detaljerte inndelingen er tilgjengelig på varedeklarasjonen fra og med 2022.
Strømleverandører som ikke kjøper opprinnelsesgarantier skal vise til NVEs årlige beregning av varedeklarasjonen. Varedeklarasjonen er utarbeidet med bakgrunn i europeisk handel med opprinnelsesgarantier.
Strømleverandører som selger strøm til kunder som ikke kjøper opprinnelsesgarantier skal vise til varedeklarasjon for strømleverandører som NVE beregner. Varedeklarasjonen gir ikke informasjon om hvilken strøm norske forbrukere har i stikkontakten, men opprinnelsesgarantiordningen gir strømkunder muligheten til å uttrykke en preferanse for strøm fra fornybare kilder ved å kjøpe strøm med opprinnelsesgarantier.