Dette melder HG Eiendom og Guard Automation.

Hans Gaarder Eiendom er et av de største eiendomsselskapene i Larvik. Selskapet eier og drifter om lag 50 000 kvadratmeter næringseiendom fordelt på 22 bygg. Nylig fikk selskapet på plass en løsning som samler og visualiserer driftsdata fra alle byggene. Det har gjort eiendomsdriften enklere.

– Før var det vanskelig å holde kontroll på alle tekniske systemer. Vi fikk ikke varsler om feil, og måtte logge på VPN-løsninger og huske mange forskjellige innloggingsdetaljer for å se status på tekniske anlegg, sier eiendomssjef Jan Erik Holhjem i HG Eiendom.

350 datapunkter kommuniserer med skyen

Holhjem har tidligere vært driftssjef i selskapet, og forklarer at han lenge har ønsket ett verktøy for å holde kontroll på alt fra energiforbruk til ventilasjonssystemer og kameraovervåkning. Før sommeren kom skyløsningen som er levert av Sandefjord-baserte Guard Automation, på plass.

– Mange kan spare enormt med tid og kostnader gjennom å få kontroll på driftsdataene, sier Tommy Brurberg Hansen i Guard Automation.

Han forklarer at tjenesten overvåker, samler inn og visualiserer driftsdata fra nær alle tekniske anlegg på de 22 eiendommene HG Eiendom drifter. Anleggene kan også fjernstyres fra mobil, pc eller nettbrett.

– Løsningen henter, standardiserer, strukturerer og presenterer viktige driftsdata. Plattformen er veldig fleksibel. Eksempelvis kan nye tekniske installasjoner enkelt legges til, og vi kan bygge ut systemet med automasjon. Det viktigste er at HG Eiendom nå har full kontroll til enhver tid, sier han.

Så langt har HG Eiendom og Guard knyttet hele 350 datapunkter opp mot skyen fra 50 ulike tekniske anlegg.

Tommy Brurberg Johansen. Foto: Guard Automation
Tommy Brurberg Johansen. Foto: Guard Automation

– Eiendomsdriftere må ofte forholde seg til for mange systemer

Hansen mener dette er et godt eksempel på hvordan små grep kan gjøre driften av næringseiendom enklere og smartere.

– Ofte må driftspersonell forholde seg til mange ulike systemer som presenterer data på ulike måter. Det blir uoversiktlig, og gjør det vanskelig å måle effekten av ulike tiltak. Hverdagen til mange driftsteknikere er mer trøblete enn den burde være i 2022, legger Hansen til.

Holhjem tror mange eiendomsdriftere kan ha nytte av å få viktig driftsdata presentert gjennom oversiktlige "dashboard". Selv har han samlet informasjon om eksempelvis ventilasjonsanlegg, kameraovervåkning, energioppfølgingssystemer og strømmålere.

– Nå har jeg alltid full kontroll på alle byggene og får automatisk varsling om noe skurrer. Løsningen fra Guard hjelper oss med å drifte kostnadseffektivt, å ta gode velinformerte avgjørelser og å rette opp i feil raskere enn tidligere. I sum gir dette mer fornøyde leietakere, sier Holhjem.

Jan Erik Holhjem har kontroll på byggene fra mobilen. Foto: Hans Gaarder Eiendom
Jan Erik Holhjem har kontroll på byggene fra mobilen. Foto: Hans Gaarder Eiendom

Kan styre byggene fra telefonen

Holhjem og driftsteknikerne i HG Eiendom har også oversikten og muligheten til å styre byggene ved hjelp av en app på telefonen. Tidligere var selskapet ofte nødt til å fysisk besøke tekniske rom i byggene.

– At vi ikke mottok alarmer ved feil på tekniske anlegg, gjorde ting mer kostbart enn nødvendig, sier Holhjem.

– Vi har opplevd at gjenvinneren på et ventilasjonsanlegg sluttet å fungere, noe som førte til at el-kjelen gikk på turbo. Det gikk en drøy uke før vi oppdaget feilen, og strømregningen var da allerede flere titalls tusen høyere enn normalt.

Han anbefaler andre som eier eller drifter næringseiendom å få kontroll over driftssystemene.

– Løsningen har gjort hverdagen min mye enklere. Et viktig poeng er at vi ikke har installert nytt utstyr for å samle inn informasjonen. Driftsdataen hentes gjennom vårt eget nettverk og fraktes til skyen. Det gjorde implementeringen smidig og kostnadseffektiv. Nå er vi klare for å møte nye behov, sier Holhjem.