Dette melder Megasol i en pressemelding.

Mange vanlige solcelleanlegg lider under de stadig kraftigere værfenomenene som snø, hagl og vind. Selv konvensjonelle takbelegg som takstein eller metallplater er ikke immune mot kraftige haglhendelser, noe som ble demonstrert mange steder i Europa i sommer, ifølge Megasol.

- Det er enorme energier som oppstår når et hagl treffer taket, sier Kay Blechschmidt, leder for testlaboratoriet hos P+F Expert AG, og legger til:

- Vi simulerer disse energiene 1:1 i testlaboratoriet vårt ved hjelp av kunstig genererte iskuler.

Solcelletaket "Level" fra den sveitsiske solcelleprodusenten Megasol ble også bombardert med slike iskuler.

- Det ble avfyrt hagl med en diameter på 5 cm og en hastighet på 110 km/t, sier Michael Reist, kommunikasjonssjef i Megasol. 

- Vi har utviklet solcelletaket 'Level' spesielt for å motstå krevende værforhold som kraftig hagl, høy snølast og vindsug. Systemet er basert på solcellemoduler av glass, som har spesielt høy motstandskraft.

 Ifølge produsenten oppnår "Level"-soltaket dermed den høyeste haglbeskyttelsesklassen 5.

- "Soltillegget" utgjør bare en drøy fjerdedel av kostnadene for et tak. Det betyr at dette "soltillegget" allerede er avskrevet etter noen år. Etter det betaler solcelleanlegget for taket, sier Reist. 

- Level-soltaket er derfor billigere enn et vanlig tak, sier Reist.

Den korte installasjonstiden og systemets enkelhet spiller også en stor rolle for de lave kostnadene. Systemet består kun av tre komponenter: solcellemoduler, festekroker og korte tetningsskinner. Dette gjør også systemet spesielt enkelt å transportere. Ifølge Megasol er systemet tilgjengelig i store mengder direkte fra lageret i Deitingen, Solothurn (CH). 

- Når det gjelder kompliserte takflater kan disse også utføres svært kostnadseffektivt takket være monteringsdeler av komposittplater i aluminium, sier Reist.