– Som et ledd i vårt bærekraftsarbeid har vi nå dekket store deler av vårt lagertak med solcellepaneler. Målet er å kunne generere ren og fornybar strøm til eget bruk her på hovedkontoret, forteller HMS og bærekraftsjef i Würth Norge, Christopher Granung. Prosjektet har resultert i 810 paneler med 455 watt per stykk, som samlet vil resultere i at vi kan være selvforsynte med 10-30 prosent av vårt årlige energibruk. Under ideelle forutsetninger betyr det opp mot 320 000 kWh per år. Dette tilsvarer strømforbruket til rundt 20 norske husholdninger, sier Granung i en melding.

– Dette er første trinn, men vi har planer om videre utvidelser når vi har høstet erfaring fra en periode med drift, forteller Stein Inge Viset, logistikksjef i Würth Norge. Vi har fremdeles store takarealer tilgjengelig for fremtidig utvidelse.

Nytt solcelleanlegg Würth Nittedal-foto-würthi.jpg

Det nye solcelleanlegget på Würth Norge sitt hovedkontor i Nittedal. Foto: Würth

Har senket strømforbruk med 1 GWh

Würth har hatt fokus på energireduksjon i flere år, og det største tiltaket så langt har vært et prosjekt i samarbeid med Caverion AS. Bygningsmassen på rundt 26 000 kvadratmeter hadde i 2018 et årlig forbruk på til sammen 4,2 GWh, og etter en rekke tiltak har Würth senket sitt årlige strømforbruk med over 1 000 000 kWt per år sammenlignet med 2018.

Logistikkansvarlig i Würth Norge Stein Inge Viset. Foto: Würth
Logistikkansvarlig i Würth Norge Stein Inge Viset. Foto: Würth

– Den viktigste årsaken til den store energibesparelsen, er de nye ventilasjonsaggregatene på lageret, kombinert med nytt SD-anlegg (sentral driftsstyring) og etablering av et energioppfølgingssystem, forteller Viset.  –Takket være de nye ventilasjonsaggregatene er temperaturen og inneklimaet mer stabilt enn tidligere. Solcellepanelene er et naturlig steg videre i dette prosjektet som gjør avtrykket vårt mindre, sier Viset.

– Med over 700 ansatte i Norge, og 83 000 på verdensbasis er Würth et ikke ubetydelig selskap. Det er fascinerende å se hvor mye som oppnås raskt når et selskap som vårt setter bærekraft på agendaen og starter innhøstingen av lavthengende frukt, sier administrerende direktør Svein Oftedal. – Langsiktige mål med tilhørende tiltaksplaner for bærekraft er helt avgjørende for oss, men samtidig ønsker vi først og fremst å kommunisere det vi har oppnådd og ikke det vi ønsker å få til. Energispareprosjektet vårt kombinert med solcellepanelene er et sjelden godt eksempel på ordtaket «mange bekker små gjør en stor å, sier han.­