- Her har Smedvig klart å skape gull av gråstein, uttaler juryleder og bærekraftsansvarlig i Storebrand Eiendom, Unn Hofstad i en melding fra Storebrand.  

Hun er imponert over kreativiteten prosjektet har vist i forvandlingen av et eksisterende bygg som ivaretar fremtidig fleksibilitet, utvikling og bruk av bygget. Her har ombruk stått i fokus, og kloden er spart for store CO2-utslipp.

Hofstad er imponert over at Smedvig Eiendom har valgt å ta vare på et tilsynelatende "håpløst", utiltalende og ineffektivt betongbygg, og for måten de har løst ombruksutfordringen på.

- Det er blant annet veldig inspirerende å se hvordan prosjektet har tatt vare på og foredlet synlige "arr" i bygget i stedet for å skjule dem bak glatt gips som er det vanlige, forklarer hun.

Juryens begrunnelse

"Smedvig Eiendom tildeles Storebrand Eiendoms Bærekraftpris 2023 fordi de har valgt å ta vare på et tilsynelatende "håpløst", utiltalende og ineffektivt betongbygg, og for selve måten de har løst ombruksutfordringen på. De har med kreativitet og stor vilje knadd frem løsninger som bør inspirere en hel bransje til å se muligheter i stedet for begrensninger. Byggets historie er også synlig, i stedet for å sparkle dem bort er "arr" og særegenheter foredlet og bidrar til byggets sjarm. Innovative grep preger både arkitektur og tekniske prosesser, og gir 45 prosent økning i utleieareal samt stor fleksibilitet for fremtidig bruk. Med glasstak og massivtre-dekker som hviler på søyler av bare trestammer, er det skapt et nytt, lyst og svært attraktivt atriumsrom som inviterer til høy grad av sambruk både for leietakere og eksterne. Effektivitet preger både arealutnyttelse og klima- og energistandard. Byggets energimerke har gått fra rød F til grønn A. Summen av tiltak sikrer høy og balansert kvalitet på tvers av alle bærekraftstemaer. Juryen mener at prosjektet er mer enn bare gjennomført godt, dette er et ombruksprosjekt i særklasse."

Mange gode prosjekter

- Vi ser at bransjen generelt hever seg innen bærekraft, og det var et solid nivå blant årets deltakere. De tre finalistene har alle prosjekter med usedvanlig høy kvalitet og viser at det som kan virke umulig å få til er mulig, sier Hofstad.

Urtekvartalet Fabrikken til Eiendomsspar og Effekthuset til Base Property er prosjekter som virkelig fortjener hederlig omtale. Dette er henholdsvis et rehabiliteringsprosjekt i Oslo og et nytt hovedkontor for Lnett i Sandnes.

Viktig fokus på bærekraft

- Storebrand har jobbet med bærekraftige investeringer siden nittitallet, og som Norges største, private kapitalforvalter ønsker vi selv å lære, og å påvirke andre i selskaper i bransjen til å tenke nytt innen bærekraft, sier Hofstad.

Det er tredje gang Storebrand Eiendom deler ut bærekraftprisen. Juryen har vært bredt sammensatt med sterk fagkompetanse innen bærekraftige bygg, og kjenner næringen godt.

Juryen:

  • Agathe Schjetlein, Finans Norge
  • Jonas Holme, Sintef Community
  • Katharina Bramslev, Grønn Byggallianse
  • Nicolai Riise, Mad arkitekter
  • Unn Hofstad, Storebrand Eiendom (juryleder)